Ja mam w domu laptopa i... trzy komputery ;-) z czego jeden jeszcze mój (stacjonarny) i mogę powiedzieć tyle, że używam i tego i tego. Ale odkąd mam laptopa, to stacjonarnego zdecydowanie mniej.
Według mnie laptop spokojnie może zastąpić kompuer stacjonarny i nie wiąże się to z większymi ograniczeniami. Dla mnie dwa mankamenty mojego to:
a) brak wyjścia 5.1 z karty muzycznej (w sumie to nie stanowi to aż takiego problemu, ale ostatnio akurat myślałem, żeby sprawić sobie takie głośniki i zauważyłem brak takiego wyjścia z notebooka. Może jednak można to zmienić instalując odpowiednią kartę muzyczną. Przyznam, że nie wiem, czy da się to zrobić
b) gorszy mimo wszystko ekranik niż monitor CRT i nawet nie chodzi mi tutaj o jakość obrazu (która jest bardzo dobra), czy jego wielkość (15,4 w porównaniu to widzialnego ekranu 17 calowego monitora CRT ok. 15,7''), ale odwzorowanie kolorów, które przy porównywaniu później ze "zwykłym" monitorem, wydaje się lekko "zafałszowane". Z tym, że to jest kwestia po prostu patrzenia na ekranik pod odpowiednim kątem.
Ale pomijając te drobne w sumie rzeczy, trudno byłoby mi wskazać inne ograniczenia. Dodam tylko, że mój kolega ma trochę mocniejszego laptopa 17'' i odkąd go kupił, ani razu nie włączył komputera stacjonarnego, który również wcale taki słaby nie był.