Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.08.2005, 20:44   #10
juicepp
Wyjadacz ;)

Data rejestracji: 01.02.2005
juicepp zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Więc ja Wam powiem tak.
Kupowałem ostatnio lapka z USA wiec posiadam wiedze na ten temat.
Po pierwsze jeśli chcecie kupić laptopa to polecam zakup bezposrednio od producenta, ja kupiłem na HP.com w USA, tzn mój kolega mi kupił i wysłał do Polski. Dzięki temu jesteście w stanie zaoszczedzic dobrych pareset złotych na podatek i marże sklepu.
Owszem jest kilka stanów w USA gdzie się płaci podatek, na HP.com wam napiszą przy podsumowaniu.
Po drugie dużym plusem jest fakt iż przy kupowaniu u producenta można sobie dokładnie wybrać co chcemy aby tam było a co nie, pozwoli nam w tym opcja CUSTOMIZE.
co do wysyłki do Polski to są 2 opcje
1. Poszta USA
2. firma POLAMER
koszt wysyłki Posztą USA to ok 230zł w zależności od wagi (łącznie z ubezpieczeniem), natomiast polamerem jest taniej(o ile mają siedzibe w pobliżu). Niestety Polamer nie ma swojej siedziby w każdym większym mieście w USA, wtedy należy wysłać laptopa do ich siedziby w USA (oczywiscie pocztą) i wtedy Oni przesyłają go do Polski, w tym momencie całościowa cena jest wyższa niż w przypadku poczty USA.
Po trzecie, najlepiej jeśli by wam go KTOŚ przywiózł, ktoś kto tam studiuje itp, mieszka tam, jest tam długo, wtedy laptopik jest traktowany jest jako bagaż podręczny, natomiast jeśli tak sie nie stanie płąci się CŁO+PODATEK!!!!!!
Przy wysyłce moi drodzy zapłacicie niestety PODATEK (z cła mozna być zwolnionym), przy odbiorze paczki listonosz wręczy Wam rachunek (w moim przypadku zapłaciłem 1300zł dodatkowo) jak nie zapłacicie przy odbiorze kasy to odeślą laptopa spowrotem do USA i wasz wysyłający znajomy bedzie musiał pokryć koszty powrotnej przesyłki.
Jest szansa na uniknięcie tego poprzez wysyłke przez POLAMER (ale nie 100%). Jest tak dlatego iż Poczta Polska oddaje WSZYSTKIE paczki wysyłane z USA do oclenia, natomiast POLAMER NIE! Paczki są oclane WYBIÓRCZO, więc jest szansa ze wam się uda. Ja osobiście wolałem zapłącić podatek, gdyż w tym momencie nikt nie jest w stanie mnie oskarżyć o przemyt. Na wszystko mam rachunki, wszystko jest legalne.
Wybór należy do Was
zainteresowanym podaje link do HP do laptopików...
http://www.shopping.hp.com/webapp/sh...lion&aoid=1426

jak już wspominałem mam dość dużą wiedzę na ten temat, mogłem o czymś zapomnieć wiec prosze pytać, odpowiem na wszystkie pytania.
Pozdrówka...
P.S. nie wzgardze reputką
2. Blaszak: INTEL CORE 2 DUO E8500 3,16GHZ, GIGABYTE GA-P35-DS4, PCX EVGA 8800GTX 768/384 1,8GHZ, PATRIOT DDR2 2*2GB 800 LLK CL4, SEAGATE 500GB 32MB SATA ST3500320AS, LG GH-20LS10 SATA BLACK LIGHTSCRIBE, SHARKOON REBEL 9 VALUE BLACK B/Z, MODECOM VOLCANO 750W, MS WINDOWS VISTA HOME PREMIUM EDITION PL 64BIT OEM, NEC LCD20WGX2 PRO SILVER/BLACK MONITOR LCD 20
--------

Ostatnio zmieniany przez juicepp : 17.08.2005 o godz. 20:49
juicepp jest offline   Odpowiedz cytując ten post