Cytat:
Napisany przez Kasprzak
A andrzej? moze Ty cos wiesz...
|
Sorki, że nie odezwałem się wcześniej, ale po prostu przegapiłem temat. Nie wracając do dyskusji na temat podziału forum, teraz po prostu nie przeglądam codziennie wszystkich powstających dyskusji. Właściwie dzisiaj też wszedłem tu raczej przez przypadek...
Tak więc jak coś pilnego, to lepiej na priva, przynajmniej ze wskazaniem dyskusji.
Natomiast co do tematu..
Jeśli chodzi o wysyłkę...
Masz do wyboru list, pakiet i paczkę. List i pakiet to generalnie jest to samo i jest to przesyłka w "miękkim" opakowaniu. Paczka to już porządne, twarde opakowanie. Ceny kształtują się następująco (chociaż jak słusznie zauważyłeś, cennik jest "nieco" zagmatwany i z tego, co wiem, nawet w różnych punktach pocztowych bywa on inaczej interpretowany.. Warto więc przejść się po kilku i sprawdzić, gdzie będzie najtaniej (wiem - paranoja, ale przecież żyjemy w Polsce..) ).
* droga lotnicza
- list, pakiet
0 - 50g (gram) - 3 złote
51 - 100g - 4,60
101 - 350g - 13,30
351 - 500 - 18,90
501 - 1kg - 36,70
1 - 2kg - 76,60
- paczka
do 1 kg - 57 złotych
do 2 kg - 63
3 - 68
4 - 76
5 - 85
6 - 89
7 - 92
8 - 100
9 - 108
10 - 114
* droga morska
- list, pakiet
100 - 350g - 7,10
351 - 500g - 11
501 - 1kg - 21,30
1 - 2kg - 40,90
Jeśli chodzi o zamawianie ze Stanów.. @ juice dość dobrze ci to opisał, ja tylko dodam kilka rzeczy od siebie. Najlepszy sposób zamawiania czegokolwiek to przywiezienie przez osobę, która wybiera się stamtąd do Polski. Wtedy co prawda również trzeba przedmiot odpowienio "przygotować" do wwiezienia do kraju, ale generalnie chodzi tutaj głównie o to, żeby nie był w nowym firmowym opakowaniu, z instrukcją itp. (tą należy upchnąć w innym miejscu, a najlepiej wysłać pocztą). Po prostu nie może on wyglądać na nowy. Wtedy rzeczywiście do ceny doliczany zostaje podatek (najczęściej 22 procent) i cło (12%) i tym samym cała zabawa staje się mniej lub w ogóle nieopłacalna. Podobnie kwestia wygląda z zamawianiem w firmach wysyłkowych bezpośrednio do Polski. Co prawda są również sposoby, żeby i przy tym uniknąć dodatkowych opłat, ale wiąże się to z odpowiednim oznaczaniem paczki i innymi zabiegami, które ostatecznie i tak nie gwarantują stuprocentowej pewności niepłacenia podatku i cła. Generalnie nie polecałbym tych metod.
Z zamawianiem na miejscu należy pamiętać, że kupując w sklepie (czy to zwykłym, czy internetowym) znajdującym się w stanie, w którym dokonujesz zakupu, płaci się dodatkowo podatek. Nie jest on na szczęście tak wysoki, jak w Polsce, ale i tak w zależności od stanu jest to dodatkowo od 7 do ok. 9 procent wartości kupowanej rzeczy. Najlepiej więc kupować w sklepach internetowych mających swoje siedziby w innym stanie.
Dodam jeszcze coś na temat wspomnianego kupowania bezpośrednio u producenta. Ma to, jak słusznie zostało zauważone, także swoje zalety, jednak dla mnie pewne mankamenty przeważyły nad podjęciem decyzji, o kupnie gdzie indziej. Żeby się zbytnio nie rozpisywać, wymienię krótko dwa najważniejsze z nich: cena i czas. Jeśli chodzi o ten ostatni, to producent owszem - złoży komputer według życzenia, ale zajmie mu to do 3 tygodni czasu (czasami i dłużej). W moim przypadku czas był priorytetem, dlatego w ogóle nie wchodziło to w grę.
No i rzecz druga - cena. Tu nie zgodzę się, że kupując bezpośrednio u producenta zapłacimy mniej. Ja za swojego laptopa zapłaciłem niecałe 1000 dolarów, a na stronie DELL-a za identyczną konfigurację policzono by mi ok. 1500. I nie jest to pojedynczy przypadek, ale raczej norma. Rzeczywiście od tego czasu ceny się zmieniły i jak swego czasu porównywałem ceny, to różnice były już zdecydowanie mniejsze, niemniej jednak cały czas występowały. Dlatego warto najpierw porównać.
To, od czego zaczyna się zakupy w stanach, to strona:
www.pricegrabber.com . Tam znajdziesz najlepszą ofertę cenową dotyczącą konkretnego produktu. Następnie, jeśli masz odrobinę samozaparcia, warto zajrzeć na ebay, gdzie trafiają się jeszcze lepsze oferty. Ja w ten sposób znalazłem swojego notebooka i jestem z tego bardzo zadowolony. Zresztą może powinienem nawet powiedzieć, że od ebay'a należałoby zacząć. Tak jak na naszym Allegro, jest tam wszystko, tylko dużo więcej i dużo więcej jest również okazji. Ludzie, którzy sprzedają tam ogromne ilości danego sprzętu, mogą sobie pozwolić na oferowanie go w bardzo atrakcyjnej cenie. I są to rzeczywiste okazje, a nie naciągacze (chociaż tacy naturalnie również mogą się zdarzyć.. Ale odrobina zdrowego rozsądku powinna ustrzec przed trafieniem na takich).
To tyle na bieżąco. Jeśli masz jeszcze jakieś pytania, to wal, może będę mógł pomóc.