Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.08.2005, 16:49   #1
mallow
Koordynator
CDRinfo VIP

Data rejestracji: 03.03.2003
mallow zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Kolizja... tylko z czyjej winy?

Witam serdecznie!

Dzisiaj mialem dosc nietypowy wypadek. Jechalem na rowerze poboczem trasy E-7 na odcinku Elblag-Gdansk kiedy przytrafilo mi sie nieszczescie o ktorym do was pisze... Linia ciągła odzielajaca pobocze, drogra prosta wiec postanowilem sie troszke rozpedzic... Aby czas szybciej lecial wiec patrzylem sie jedynie jakies 1 metr przed siebie i nie zwracalem uwagi na odleglosc jaka juz przejechalem bo znam dosc dobrze te trase i czesto na rowerze tamtedy jezdze... Wiec jechalem tak jak mowilem na poboczu nie zwracajac na nic uwagi skupiony tylko na tym aby trzymac sie jak najblizej prawej krawedzi pobocza. No i nieszczesny los tak chcial ze na poboczu stal samochod ktorego oczywiscie nie widzialem i w ktorego uderzylem... Rower mi sie zlozyl gdyz pekly widelki przedniego kola. Mi na szczescie nic sie nie stalo mam 2 lekie stluczenia. Gosciowi odpadla rejestracja i wgniotlem mu kierownica troche klape od bagaznika (to byl "checzbag" nie iwem jak to sie poprawnie pisze)- 2 male wgniecenia o srednicy mniej wiecej 5 i 10 cm. Nie zdecydowalem sie na wezwanie policji gdyz wiek pelnoletnosci osiagne dopiero za 3 tygodnie, a po takiej drodze moza poruszac sie pojazdem bedac jedynie pelnoletnim. No i to ja wjechalem na niego... Ale nie wiem czy do konca dorze zrobilem gdyz stal on na poboczu za linia ciagla (wiec zlamal przepis) jedynie na swiatlach awaryjnych bez ustawionego trojkata ostrzegawczego (czyli zlamanie kolejnego przepisu)... co wskazywaloby na jego wine w tym wypadku...Sprawe rozwiazalismy polubownie z wieksza starta z mojej strony... Teraz troche zaluje ze nie wezwalem policji ktora rozstrzygnelaby sprawe no ale mysle ze mandat ktory moglbym dostac wynioslby mnie nieco wiecej... A jaka jest wasza opinia na ten temat? Po ktorej stronie jest wieksza wina?

Dzieki, pozdro

Ostatnio zmieniany przez mallow : 20.08.2005 o godz. 17:08
mallow jest offline   Odpowiedz cytując ten post

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online