Podgląd pojedynczego posta
Stary 22.08.2005, 23:53   #24
-Sid-The-Rat=>
Kocham Paskudy, Świntuszę

Avatar użytkownika -Sid-The-Rat=>

Data rejestracji: 30.03.2002
-Sid-The-Rat=> niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
ludzie się nie zmieniają? jest i będzie? bardzo dokładnie widzę poznałeś mentalność ludzką.. w takim razie po co więzienia, skoro skazańcy i tak się nie zmienią? lepiej od razu zabić, po co te cale zabawy z sądami. przecież 20 lat temu, jako nastolatek ukradł jabłko z sadu sąsiada, to więc na pewno on zabił tego człowieka, zabijmy go!

ludzie się nie zmieniają? ja pamiętam Wałęsę z lat 80 jako człowieka, który należał do nielicznych wpływających na losy całego świata, jednak nie chcę, żeby kiedkolwiek wypowiadał się więcej publicznie. właśnie dlatego, że się zmienił i 'odrósł' od roli męża stanu.
zmienił się.
cenię go za to co zrobił, ale to jest przeszłość.

to działa też w drugą stronę. to co ktoś robił 20 lat temu znaczy tylko tyle, że robił to 20 lat temu. NIC więcej. trzeba niezwykłej odwagi [albo buty połączonej z głupotą], żeby wyciągać z tego jakieś daleko idące wnioski na temat charakteru czy innych cech danego człowieka.

skoro to dla ciebie farba, której się nie da zedrzeć to szkoda mi ciebie. nie, w sumie wcale nie szkoda, ale boję się takich ludzi. bo od tego do ksenofobii nie jest daleko - przyklejona łatka 'zły' i koniec. nie chciałbym żyć pośród takich ludzi. przypomina mi to społeczności małych miasteczek, gdzie każdy o każdym wszystko wie. i nie daj boże, żeby wiedzieli coś złego.. wtedy taki ktoś ma przesrane na całej linii. nie jest ważne kiedy to zrobił, często ciągnie się to pokoleniami i dotyka zupełnie niewinnych ludzi.

ludzie naturalnie oceniają narody, stereotypy przecież skądś się biorą, przenoszone są potem podświadomie lub świadomie na jednostki. możecie się z tym nie zgadzać, nie musicie. ktoś wyżej napisał o 'hamerykanach' - takie ośmieszenie nazwy narodowości też jest formą oceny i ustosunkowania się do tej oceny.

najważniejsi ludzie w państwie z tego państwa pochodzą, są produktem narodu. polski naród bardzo stracił na inteligencji w czasie wojny i to widać w skąpości tej warstwy społecznej, stopniu wykształcenia czy świadomości społecznej. widać też w jakości sceny politycznej i tym co na niej widać. mądry naród nie da się rządzić *****om, zadajmy sobie pytanie jakim jesteśmy narodem. i dlaczego.

ps. Cimoszki nie pogrąża przemówienie jakich setki czy tysiące było w tamtych czasach, prędzej bym się zainteresował sprawą słynnych oświadczeń i akcji, których nie było. to jest teraźniejszość, znacznie więcej mówiąca o człowieku niż przeszłość.

ps2. bardziej niż czerwonych nie lubię 'świętoszkowatych obłudników' zasiadających po drugiej stronie sceny politycznej.

ps3. wykształcenie Kwaśniewskiego nie jest tajemnicze, jest podane do publicznej wiadomości. nie wiem czy kiedykolwiek ktokolwiek zadał sobie trud przeczytania wywiadu z naszym ustępującym prezydentem, ale zapewniam, że czytało się to w miare dobrze, zwłaszcza biorąc pod uwagę, że maglowały go spece od trudnych wywiadów.

ps4. tak, ludzie patrzą na prezencję i wygadanie kandydata, pewnie też dlatego, że główną rolą prezydenta w naszym kraju jest reprezentacja państwa na arenie międzynarodowej. wypada, żeby taki człowiek znał języki, był obyty, oczytany, umiał tańczyć czy zachować się w towarzystwie. przykro mi, że ktoś nie widzi wagi tych czynników. keidyś ktoś powiedział - każdy polityk kradnie, to taki swoisty podatek, ale wybierajmy takich, którzy dodatkowo coś dla państwa robią.

mam nadzieję, że następne wybory będę oglądał z daleka, z kraju, który *****om rządzić się nie dał.
ostatnie ps. czytając to tutaj zachodzę w głowę czemu partia o. Rydzyka nie ma już 30% poparcia...