Cytat:
Napisany przez andrzejj9
Nie, żeby miało to wnieść coś do dyskusji, ale z tego, co wiem, to na dole pracować można do 2,5 dziennie.. Ale mogę się mylić, bo nie potwierdzałem tej informacji.
|
Coś źle słyszałeś
Średnio pod ziemią górnicy pracują 6h, a to z tego powodu, że 2 godzinki upływają głównie na dojazdy do "ściany" i z powrotem.
Wracjąc jednak do dość kontrowersyjnych emerytur dla górników, to moim zdaniem powinni pracować do 55 lat. Jednakże ten wiek emerytalny powinien dotyczyć wyłącznie górników pracujących pod ziemią, gdzie warunki pracy są naprawdę okropne! Natomiast cała reszta powinna pracować normalnie, bo nie widzę powodów, dla których mieliby pracować krócej, niż reszta społeczeństwa.
Rząd powinien również zweryfikować wiek emerytalny tzw. mundurówki! nie może być tak, że mogą przechodzić na emerytury po przepracowaniu 15 lat! Ludzie patrzą na górników, ale tutaj to są dopiero nieroby z ogromnymi przywilejami! Ja rozumiem, że policjant w wieku 60 lat niewiele na ulicy zwojuje, ale można go przeciez przesunąć do innych zadań, nie wymagających wysokiej sprawności fizycznej.