Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.08.2005, 21:04   #9
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Konkordat to zbiór przywilejów stanowiący religię katlocką szczegółnie uprzywilejowaną. Kler nie podlega państwu tylko wywrotowi, zwanym Watykanem.

@Loczek możemy olać spokojnie kościół za to co nam teraz robi i jeszcze klechów w dupe z czystym sumieniem kopnąć (tych uczciwych to wynieść na ołtarze). Fakt, było nawoływanie do zmian z ambon. OK. Ale teraz co się wycznia to przechodzi ludzkie pojęcie. Używająć biblijnego "tak tak, nie nie" każdy kto choć troche się niezgadza, jest za zmianami jest uznawany za wrogra publicznego. Jak klerowi dasz palucha do ci najpierw ręke wezmą a potem całego ciebie

Wielu narzeka jak za komuny było źle. Ale mało kto sobie zdaje sprawe, że Polska przedwojenna miała niesamowity odsetek analfabetyzmu. A dzięki totalirazmowi wszyscy nauczyli się czytać, pisać, liczyć. Nie było na pułkach w sklepie mięsa, to jechało się na wieś i na lewo się zabijało świnie i było; albo wymiana bonów, z pod lady etc.
Fakt, były pewne bolesne ograniczenia, np. brak wolności słowa ale bezdomni byli uważani za coś egzotycznego. Każde dziecko jedziło na kolonie. Studentem mógł być każdy, bez względu na fundusze. Z resztą było podobnie jak jest teraz, ten kto miał duże pieniądze miał lepiej niż ten co ma ich standardową kwotę. Gdyby nie pragnienia ZSRR objęcia komunizmem całego świata to Polska by była krainą mlekiem i miodem płynącą.Rolnicy nie mieli problemów, był przymusowy skup i ze zbytkiem nie było problemów, ale ciągle było za mało. Dlaczego? Każdy miał tyle żeby godnie żyć, to kupował. Teraz dużo żyje, na skraju ubóstwa to jakim cudem pułki mają być pustę?
Fakt część grup społecznych miała aż za dobrze - górnicy (dlatego jest teraz to co jest, jak się ciągle wmawia komuś że jest najważniejszy to jak się zmieni zdanie to jaka może być reakcje zainteresowanego?). Gdyby nie obowiązek szkolny (naprawde egzekwowany) to by było jak za czasów feudalnych. Kto miał pieniądze jeździł za granicę co za problem.
Kościół był, Polacy mają taki syndrom "jak coś zakazane jest to trzeba to robić", tak było z kościołami etc.
Podpadłem pod prawo/konstytucje bo pokazuje, że komunizm nie aż tak bardzo zły, jak to ci co z NSZZ Solidarność w radio mówią, ale np. moje dziadka to trafia jak słyszy co za bradnie opowiadają.

Brak mi odwagi, bo może nie wiesz jak to jest żyć w małym mieście (50 tys), ale byłbym napiętnowany spokojna głowa. Dostane bierzmowanie (jak wytrwam, jak nie to) to spokojna głowa w katolickim kościele mnie nie uświadczysz.

Lewica to post komuchy. Część wywodzą się z partii, ok. A prawica? Nawiedzeni nacjonaliści, zamordyści.
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post