Podgląd pojedynczego posta
Stary 27.09.2000, 20:13   #1
Sniegowy
Gość

NERO ty cholero cz. 2

Czy zauważył ktoś z was, że przy nagrywaniu za pomocą NERO dane z dysku czytane są dwa razy szybciej?
Tzn. przy ośmiokrotnej prędkości nagrywania (czyli 1200 kB/s) można by się spodziewać, że dane z dysku będą odczytywane też gdzieś tak ok. 1200 - 1300 kB/sek. A tu niespodzianka, bo transfer wychodzi 2400 - 2500 kB/sek!!!

Zainteresowałem się tym dopiero po zmianie nagrywajki na szybszą. Stary śmieciarski dysk Wsiungejta miał tylko 2,7 Mb/sek liniowego odczytu i przestał wyrabiać się przy nagrywaniu 8x, dopiero dawał radę ledwo-ledwo przy 6x prędkości nagrywania i to po podkręceniu procka ze 166 na 180 MHz. I problem ten objawiał się tylko w NERO. Inne programy (WinOnCD, CDRWin i inne) dawały radę przy nagrywaniu 8x - bufor był cały czas wypełniony w powyżej 90%.
Odpaliłem sysmona (sysmon.exe i monitorowanie systemu plików), i wyszło szydło z worka. NERO dwa razy więcej czyta niż zapisuje... :o Gdyby nie czytał tak dziwnie - stary dysk wyrobił by się spokojnie. A tak - guzik z pętelką! Inne programy wyrabiały się na luzach, pewnie dlatego, że nie czytały dwukrotnie tego samego - transfer był ok. 1200-1300 kB/sek.
No ale ja jestem tak przyzwyczajony do NERO, że... wymieniłem dysk.

Zmiana dysku na nowszy model (9 Mb/sek transfer) rozwiązała sprawę (czyta dalej dwa razy tyle, ale dysk się akurat wyrabia), ale takie zachowanie programu jest dla mnie co najmniej dziwne...
Jeżeli coś wiecie na ten temat - czekam na info. A jak się zdrażnię, to napiszę do Aheada o co biega z tym odczytem...

pozdrowienia dla wszystkich piekarzy!

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online