czyli patrz na:
zoom obojetnie jaki - 3x wystarczy z zapasem przy takich zdjeciach
ale zwroc uwage na jak najszerszy kat i duze swiatlo - patrz na ogniskowa przeliczona na maly obrazek - u mnie jest to taki napis (minolta z3): 35-420 1:2,8-4,5
dla Ciebie wazne zeby pierwsza (u mnie 35) liczba byla jak najmniejsza (daje to najszerszy kat) i jak najwieksze swiatlo przy krotkiej ogniskowej czyli u mnie 2,8 (im mniejsza liczba tym lepiej)
jak bedziesz mial porownywalen to bedzie dobrze
poniewaz mowisz o krajobrazach to byc moze zapragniesz uzywac w przyszlosci filtrow - podstawowe to UV (do zdjec powyzej 2000 metrow), CPL (wyciaga piekne chmurki, zywsza, ale ciemniejsza zielen, pozwala focic przez szyby i wode - generalnie fajne przy niektorych karjobrazach)
wiec aparat powinien miec mozliwosc montarzu filtrow
a poniewaz piszesz o nocnych (cimene pomieszczenia) to zwroc uwage zeby byly dobrze rozwiazane zdjecia seryjne - to jest najlepsze na jampy - zwykle reka drga przy wcisnieciu spustu, wiec 2 lub 3 zdjecie serii jest najlepsze bo najmniej poruszone! pozatym na jampach dobrze robic w seriach po 3 bo majac trzy takowe (bez lampy - z lampa za dlugo kondensator sie laduje zeby robic 3 zdjecia) latwo wybrac takie na ktorym ciocia wlasnie nie przezuwa tosta a wujkowi nie kapie piwo na krawat

sam pewnie wiesz jak takie zdjecia wygladaja (zamiast cioci moze byc dziewczyna a wujka kumpel - to tylko przyklady

)
i to wsio
pozatym patrz zeby byl jak najmniejszy zebys go wogule nosil

wiec dla odmiany na ta chwile odradzam Z3 - swietny aparat, ale nie wykozystasz jego optyki wiec po co nosic duze pudelko
to se pogdybalem - jutro pokukam na testowe zdjecia tych wymienionych przez Ciebie aparatow