Cytat:
|
Napisany przez Dewey
Mówisz, że można wczytać kompilację DVD do SubtitleWorkshop? Nie miałem o tym pojęcia, a od dawna korzystam z tego właśnie programu do robienia synchronizacji (mam go włączonego razem z DVDMaestro gdzie mam podgląd video i w ten sposób dopasowuję z grubsza napisy, później robię plik SSA, który obrabiam w MaestroSBT i wczytuję do DVDMaestro i ewentualnie robię ten proces od nowa jak widzę na podglądzie, że jeszcze jest coś nie do końca zsynchronizowane). Ale skoro piszesz, że od razu mogę wczytać to wszystko do SubtitleWorkshopa i tam wykonać synchro, a później tylko SSA i wczytać do DVDMaestro, to było by git 
|
Oczywiście, że można wystarczy zrobić tak jak napisałem w punkcie 2.
Po wykonaniu napisów/poprawek w SW zgrywam je zawsze do formatu Spurce Subtitle File (STL), który można bezpośrednio wczytać do DVD Maestro. Jest to metoda moim zdaniem szybsza i lepsza niż zapisując do *.SSA, gdyż omija się w ten sposób MaestroSBT. Można jeszcze zmienić czcionkę na Helveticę zgodnie
TYM poradnikiem Cobry Verde, punkt ***8222;Tworzenie napisów DVD***8221;.
Cytat:
|
Napisany przez Dewey
Szkoda, że w TMPGEenc DVD Author nie można wczytać napisów, a przynajmniej ja nie widzę takiej opcji.
|
Niestety nie ma takiej możliwości.
Cytat:
|
Napisany przez Dewey
P.S.S. AC3MAchine skończył przerabiać. WYszedł mu plik o połowę mniejszy od oryginału, teraz zajmuje 181 MB... Wczytał się normalnie do DVDMaestro, wszystko pięknie działa.
|
A więc wszystko jasne - AC3MAchine pomoże

.
Cytat:
|
Napisany przez Dewey
Czy w AC3Machine w zakładce Dynamic Compression ma być zostawione "light"? Wydaje mi się, że kiedyś jak bawiłem się w przerabianie z DVD do DivX to w zwykłym BeSweet było ustawione na "normal"...
|
Z wszystkich dostępnych opcji zaznacz tylko Channels Mode i ustaw 5.1 oraz Bitrate z taką wartością jaką ma oryginał czyli 448. Wszystko inne wyłącz, nie ma sensu nic zmieniać, jeśli źródłowy dźwięk jest OK. Kompresja dynamiki powoduje zwiększenie głośności słabo słyszalnych dźwięków (tych o małej amplitudzie), pozostawiając nienaruszone te głośne. Ma to sens, jeśli w dynamice są duże rozbieżności, np.: dialogi są bardzo cicho, a efekty bardzo głośno. W innym przypadku nic nie należy ruszać, gdyż generalnie taka kompresja powoduje więcej szkód niż pożytku (dźwięk robi się bardziej płaski i zamazany).
Pozdrawiam