Witam
Mam takie pytanie, które kieruje do Szanownych kolegów.
Posiadam kartę TV KWORLD Conexant 883 i oddzielnie cyfrowy dekoder satelitarny (stacjonarny).
Karta Tv służy wyłącznie jako cyfrowy magnetowid do przegrywania przez kabelki typu "chincze" podłączonych do cyf. dekodera i właśnie tutaj mam kilka pytań co do najlepszej jakości nagrywanego obrazu:
1. Karta TV umożliwia mi przegrywanie w takich oto formatach
- MPEG 1/2/4
- AVI
- VCD/SVCD
- DVD
Spotkałem się z wypowiedziamy, że powinienem bezpośrednio przegrywać do formatu .AVI, dopiero póżniej, dokonać z takiego materiału przeróbkę do formatu DVD, bo jak wybieram opcję bezpośredniego zapisu nagrywanego obrazu do DVD(MPEG) to tracę na jakości bo obraz poddawany jest sprzętowej dekompresji i dekodowaniu.
Czy, aby napewno ta rada jest dobra czy jednak dobrze robie nagrywając bezpośrenio przez wybranie opcji w karcie Tv DVD(MPEG).
Proszę o podpowiedź, bo mam mały mętlik w głowie w tej sprawie.
2. Który jest lepszy format wejścia wideo:
- YUY2
- RGB24
- UYVY
Osobiście wybrałem typ "YUY2" czy jednak mam zmienić na inny ?
3.Podczas zapisu, bo zależy mi jak pisałem na najlepszej jakości obrazu wybiaram:
Rozmiar obrazu: 720x576
Częstotliwość bitów: 3950 (czy może wybrać większą ilość bitów ?)
Ilość klatek: 30
Format audio: WaveFormat EX: PCM, 44100 Hertz, o Bits, 2 Channel (czy zmienic np: na 48000 Hertz czy może 96000 ?)
Czekam na wszelkie propozycje w mojej sprawie, od znajomych dowiedziałem się, że na tym forum zawszę można liczyć na pomoc
Mój sprzęt: Athlon XP 2200+ , HDD 80/40 GB (5400 RPM), 512 MB RAM, Windows XP SP2