Podgląd pojedynczego posta
Stary 14.09.2005, 17:00   #7
Saiko Kila
Nowy na forum

Data rejestracji: 13.09.2005
Saiko Kila w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Cytat:
Napisany przez weronica
Benq DW 1640
Lite-On SOHW 1693s
NEC ND-3540

I teraz mam dylemat... najbardziej zalezy mi na tym zeby nagrywarka wypalala zawsze plytki mam juz dosc problemow z fiksacja. Bede jej uzywac do wypalania dobrych plytek - Verbatimow, Tdk'ow. Warunek, musi ladnie wypalac dvd i cd zwykle i audio, rw praktycznie nie nagrywam. Wazne zeby byla malo awaryjna. Nie musi byc cicha i nie zalezy mi az tak bardzo zeby ekspresowo nagrywala DVD, wole by miala dobra korekcje bledow i nagrywala bez zajakniecia.
NEC trochę lepszy jest do palenia DVD (co ma swoje złe strony - wypalisz na szajsie a potem nie odczytasz prawie niczym) a Benq ma lepszą korekcję błędów. Innymi słowy trzeba wybrać co ważniejsze. Dla mnie ważniejsze było to że NEC jest czarny, a moja obudowa ma czarny panel. Serio, inne różnice były na tyle małe że je pominąłem, a potestowałem sobie i poczytałem wcześniej sporo. AFAIK Liteon będzie lepszy do czytania nieswieżych dysków, nie wiem jak z jego głośnością - NEC i Benq są ciche.

Na temat dobrych płyt - brand (Verbatim, TDK) nie mówi niestety nic o jakości z powodu outsourcingu jaki te firmy stosują, przykład to DVD-R x8 Verbatima na nośniku CMC, g***o jakich mało za taką stosunkowo wysoką cenę. Oczywiście na NECu pali się dobrze (zresztą na Benq też słabe media się dobrze palą) ale musi on potem korygować wiele więcej błędów niż po paleniu na medium np. Moser Bauer i nie wiadomo jak będzie za kilka miesięcy z tą płytką. Takich przypadków znam więcej (ostatnio częsciej mi się zdarzają z Verbatimem wpadki niż TDK, ale to może być za mała próbka do rzetelnej oceny).

NEC-3540A FW:1.W5
GCC-4480B FW:1.03
LTR-48246K FW:SK0A
Saiko Kila jest offline