Cytat:
Napisany przez weronica
Ten Verbatim o którym mówisz to Advanced Azo DVD+R 8X ?? Mam kilka takich plyt, nagranych z waznymi danymi ://// sugerowalam sie marką, a tu taki klops...
|
Na szczęsćie nie, to zwykły AZO. I nie DataLife Plus które nadal chyba są tylko dobre. Napisałem że drogi bo kosztował 40zł/25szt, a ten dobry TDK tylko 35zł/25szt.
Cytat:
Napisany przez weronica
Z kolei mam też Spindle Tdk'a od Moser Bauer i kilku płyt mi nie wypaliło, ale to raczej wina sypiącej sie nagrywarki CDRW, ktora praktycznie juz sie sypnela, chociaz dzisiaj o dziwo nagrala na gownianej plytce za 80 gr - SUPRATEC, na Tdk'u z kolei nie chciala nagrać (zatrzymalo sie na 3% i wogole nie "weszla" na track. :/
|
Opinie na temat MB są podzielone, IMO to średnia liga, akurat dobre są DVD+R. CD - różnie, pewnie masz taką "różną" partię, poza tym sypiąca się nagrywarka - wiadomo.
Cytat:
Napisany przez weronica
Slyszalam ze Nec ma słabą korekcje błędów, czy to prawda?? Jak wyglada serwis gwarancyjny tej firmy? Trzeba wysyłać? To też może stworzyć problem. Mysle ze gdbyby nie to ze serwis Benq jest w Zabrzu, kupilabym ta nagrywarke bez zastanowienia. A jeśli chodzi o Lite-On'a to chyba sobie odpuszce bo ponoć wariuje i lubi robić niespodzianki.
|
Em, NEC ma stosunkowo słabą korekcję, choć zależy w jakiej kategorii... W odczycie BenQ jest pod tym względem lepszy (bo nie mówimy tu od korekcji która odbywa się w czasie nagrywania, a też różnicuje nagrywarki). Dla mnie nie jest to duży minus bo staram się ważne rzeczy nagrywać na dobrych nośnikach, sprawdzałem parę starszych dysków i NEC z wszystkimi sobie poradził, zmieścił się w normach. Niestety naprawdę porysowanych dysków nie mam.
Pzdr.
PS. Korekcja zależy też w dużej mierze od firmware, co już nie raz się okazywało w praktyce. Mój firmware jest najnowszy, testy w sieci były na starszych wersjach. U mnie korekcja wygląda ładniej niż na testach, nadal jednak mogę łatwo rozpoznać zły i dobry nośnik - w tym drugim przypadku liczba błędów przy wolniejszym odczycie gwałtownie spada.