Cytat:
Napisany przez Arepo
No to się zdziwiłem, zawsze sądziłem, że szybkość (w przypadku odczytu) to drugi poza jakością zapisu najważniejszy parametr decydujący o klasie tego sprzętu.
|
Wedlug mnie: Zapis, potem korekcja - w sensie jak naped poradzil sobie z odczytem, ale nie chodzi mi o prekosc, tylko jakosc, a cala reszta jest rzedu 'dodatku'.
Cytat:
Napisany przez Arepo
Przecież przykładowo patrząc na niedawną recenzję Samsunga TS-H552U, nie gdzie indziej tylko na CDRinfo mamy oddzielny punkt ***8222;Odczyt CDSpeed***8221;. Mierzona jest tam prędkość odczytu, która według Ciebie nie jest żadnym testem, więc po co to wszystko ?. Widaomo, że jako jedyne kryterium wchodzące w skład oceny byłoby nieobiektywne, ale jest to ważna część, która tworzy całość.
|
Jezeli test napedu polegalby tylko na Odczyt płyt - CDSpeed i Odczyt - porównanie, to bylby zblizony do testu Chipa. Podajrzewam ze jego autor dostalby niezly opierdziel od reszty redakcji. Tylko nie wiem czy zauwazyles, jest tam jeszcze 'kilka' innych punktow. I to te 2 ktore wymienilem sa dodatkiem do tamtych 6 tworzacych trzon (zapis i korekcja) + 3 (wstep, podsumowanie i firmware), a nie na odwrot. Nie wiem juz jak to obrazowo opisac zebyscie to zrozumieli. To tak jakby sie zjadlo przystawke, ale udawalo sie, ze zjadlo dwudaniowy obiad z przystawka i deserem.
Cytat:
Napisany przez Arepo
Popatrzmy na wyżej wspomniany test, czyżby w większości przypadków Samsung był przed Plextorem, czyżby brak obiektywizmu 
|
Powiem krotko choc moze zbyt prostacko - wisi mi to, co juz nie raz mialem okazje zaprezentowac. Ja swoich nagrywarek nie utozsamiam ze swoim zyciem. Watpie jednak by testy ktore kompleksowo porownuja napedy (czyli nie takie jak w Chipie, ale takie jak np. na cdrinfo.com), wskazywaly na przewage Samsunga. Np. w przytoczonych przez slawka recenzjach mimo sumy gwiazdek 23 nie nalezy zapominac ze Plextor otrzymal jedna wiecej za zapis, a te 3 ktore udalo sie wybronic Samsungowi to dosc malo. Ratuja go jedynie gwiazdki za obsluge zabezpieczonych plyt. Poza tym ten model Samsunga do ktorego porownujemy plexa 716 pojawil sie ok. pol roku po plexie 716 (mowie o wydaniu europejskim plexa, od wydania amerykanskiego, pewnie bedzie ok. rok), wiec jest to dosc duzo. Wczesniej, choc tez po plexie 716, pojawil sie inny model Samsunga ktory zgarnal zaledwie 19 gwiazdek, znowu nie popisujac sie w zapisie.
No i ... zobacz ile mozna powiedziec na postawie takiego testu w cdrinfo.com (choc potraktowalismy go i tak bardzo pobieznie odnoszac sie tylko do gwiazdek), a ile o napedzie mozesz powiedziec po tescie chipa ??