Właśnie przed chwilą skończyłem oglądać "dzieci adwentu"... ...
Hmm... co by tu napisać?.

... ...Obawiałem się profanacji wielkiej siódemki, niestety moje obawy się potwierdziły. Po kolei:
Fizyka, a konkretniej grawitacja jest całkowicie skopana. Cloud, Tifa i cała ekipa ot tak sobie skaczą na kilometr w powietrze. Wymieniają się razami, ba! nawet odbijają od powietrza. Yuffie bieganie po scianie zdaje się też nie sprawia większych problemów. Geez ...
Jeden summon na cały film. Hmm... Nie byłoby w tym jeszcze nic złego gdyby Bahamut chociaż trochę przypominał Bahamuta. Nie dość, że plastikowy to jeszcze osłabiony (np. Mega Flare :\).
Bishouneny - są wszędzie! Błagam, ja już mam dość pedałow w grach. Zostawcie Clouda on kocha Aeris...
Reno, Cloud, ghousty -> są zbyt pedalscy (mam tu głównie na myśli twarze i te odkryte ramiona Clouda).
Sephiroth - jedna z najciekawszych person i profili psychologicznych w świecie gier (kto grał ten wie o czym piszę, kto nie, niechaj żałuje) został spłycony...
Film wyraźnie sili się na widowiskowość, tanie efekciarstwo. Matrix jest wszędzie...
W momencie wkroczenia Barreta wiedziałem, że zatnie się jemu broń, poprostu wiedziałem. Znany Hoolywoodzki trik...
Napisy końcowe - denerwują motywy zapożyczone z FF8 i VagrantStory. Nie piszę, że mi się nie podobają; po prostu nie pasują do charakteru filmu.
Wszystko to zamyka się w słowie, którego nie lubię: komercja. A ta ostatnimi czasy nie odłącznie kojarzy się z Enix... ...
Hmm... tyle

Zatem co mi przypadło do gustu?
Grafika; w szczególności oczy, mimika twarzy (Tifa!) i animacja włosów. Midgar całkiem ładnie odwzorowany, szkoda tylko, że w dzień. Forgotten Land (Promised Land) nie wypadł wcale gorzej ("Muszla" przy której "opuściliśmy" Aeris - wspomnienia wróciły) ... Żałuję, że programiści nie pokazali nam innych lokacji (Wutai, Ancient Forest, Great Glacier itd...). Northern Creater - spodziewałem się czegoś więcej...
Muzyka - One wiged angel rządzi. Dobrana, dyskretna...
Aha: byłbym zapomniał nawet mi się podobało. Dla mnie film nie zasługuje na notę wyższą od 7- (/10). 8 )