Witam
Mam taki oto problem, który niesamowicie mnie rozbawił.
Mam obecnie 2 dyski SATA, pierwszy z nich podłączony jest do pierwszego kontrolera na płycie (Abit NF7-S V2.0), drugi do drugiego. Ponieważ stwierdziłem, że czas pobawić się Linuxem, pozbyłem się wszystkiego na drugim dysku i zainstalowałem sobie na nim Fedorę. Wszystko poszło bez najmniejszego kłopotu, więc wchodzę do Biosu, aby uruchomić komputer z owego 2 dysku (na pierwszym jest winda) i następuje konsternacja. W miejscu, w którym wybiera się, z czego ma bootować komputer w opcjach dotyczących SATA jest tylko i wyłącznie ***8222;Serial ATA***8221;. Nie ma opcji z wyborem, z którego dokładnie kontrolera (SATA1 czy SATA2) ma startować komputer tak jak jest np.: w zwykłych dyskach ATA. Próbowałem jeszcze ustawić SCSI, bo to jedyna opcja, która może teoretycznie coś wnieść, ale oczywiście nie działa. Jest również bios RAID-a, w którym nic nie da rady ustawić w kwestii kolejności startu dysków.
Na razie przełączam sobie po prostu kabelki i bawię się Fedorą, ale to przecież nie o to chodzi

.
Jeśli ktoś mógłby mi odpowiedzieć na banalne zapewne pytanie jak wystartować z dysku na drugim kontrolerze to będę mu bardzo wdzięczny.
Pozdrawiam