Witam!
Posiadam laptopa Toshiba Satellite a65-126s. Zamontowany jest w niej napęd combo DVD firmy Teac, model dw-224e. Niestety, całkowicie odmówił mi posłuszeństwa i jestem zmuszony wymienić go na nowy. W związku z tym mam parę pytań i jeśli jakieś wyda się dla kogokolwiek "głupie" to sorry
Po I: Czy mając doświadczenie w instalacji podzespołów w komputerach stacjonarnych, sam poradzę sobie z wymianą napędu w laptopie? Czy jest to do zrobienia samemu, czy trzeba oddać komputer do specjalistycznego serwisu?
Po II: Przypuszczam, że istnieją różne rodzaje napędów (jeśli chodzi o wymiary), jednak zazwyczaj format jest uniwersalny. Czy do mojego laptopa muszę szukać jakiś specjalny rodzaj, czy pasuje właśnie uniwersalny napęd?
Po III: Na Allegro sprzedawane są "gołe" napędy bez przedniego panela, kabelków etc. Czy jestem to w stanie przełożyć z mojego starego napędu? Czy może przedni panel znacznie różni się instalacją w poszczególnych modelach?
Po IV: Jeśli ktoś ma do zaoferowania napęd ComboDVD lub nagrywarkę DVD do laptopa, która pasowałaby mi, proszę dać mi znać
Będę bardzo wdzieczny za odpowiedzi na te pytania, zwłaszcza, iż wiem, ze torszkę pojawiło się tego na forum...
Pozdrawiam!