Witam
Tekst trochę prowokacyjny, ale co mi tam ...
Cytat:
Napisany przez żółtodziób
Z uzyskanych informacji z kilku źródeł okazuje się, że trwałość płyty CD-R, tym bardziej DVD-R, DVD-RW i CD-RW, jest tragicznie krótka.
|
Takie dane nie potwierdzają się w praktyce w przypadku płyt ogólnie uznawanych za markowe (Verbatim, TDK). Wiem choćby z własnego doświadczenia, gdyż mam dużo płyt CD-R nagrywanych przed rokiem 2000 i wszystkie działają (niedawno sprawdzałem z ciekawości). Oczywiście zdarzają się wyjątki, ale zazwyczaj zwróć wtedy uwagę na markę, choć wtedy było dużo mniej badziewia jak teraz. Wczesne problemy z odczytem występują również prawie zawsze, gdy nośnik był źle przechowywany i narażony na niesprzyjające warunki. Co do żywotności DVD to porozmawiamy za parę lat.
Cytat:
Testujecie krążki na zapis, dostajecie orgazmu jak wskaźniki są poniżej wyżej wymienionych wartości i po co. Dziwactwo. Po prostu śmieszne!
|
Nie wiem jak Ciebie, ale mnie nie kręcą urządzenia elektroniczne, dziwactwem nazwałbym raczej wygłaszanie tego typu myśli.
Cytat:
Gdzie te 100 lat trwałości?
|
Z tego co pamiętam wiek 100 lat podawany był bardzo dawno temu, kiedy nagrywarki jeszcze raczkowały, a nikt dokładnie nie był w stanie przewidzieć jak będą zachowywać się barwniki organiczne wraz z upływem czasu. Bardzo szybko czas ten uległ zmianie do około 30 lat w przypadku płyt CD-R i około 15 dla CD-RW (tutaj jest to akurat spowodowane utratą właściwości pierwiastków metalu). Jeśli chodzi o płyty DVD to słyszałem, że TDK daje gwarancję na 10 lat i myślę, że taką granicę można przyjąć w przypadku dobrych krążków.
Cytat:
Ogólnie nazwałbym owych producentów [B]s****ysynkami.
|
Proponuję samemu zabrać się za produkcję nośników, a my ocenimy ich jakość i żywotność.
Cytat:
Nadal boje się wypalać CD, bo boje sie, że nie będą czytane przez moje CD stacjonarne za 5 lat-10lat.
|
Nic prostszego, kupuj oryginały i problemy się skończą. Płyty tłoczone bez problemu tyle wytrzymają. Nawiasem mówiąc widzę, że bojaźliwy z Ciebie człowiek
Cytat:
Chyba sobie będe musiał sprawić dysk 200GB jako dublera pierwszego tam trzymać pliki.
|
Dyski też się psują.
Cytat:
Nie każdy ma kasę na jakiegos blue raya.
|
Za kilka lat nośniki będą w identycznej cenie jak teraz DVD.
Cytat:
Jestem tradycjonalistą.
|
To dlaczego nie słuchasz z winyla
to tyle
pozdrawiam i proponuję się odstresować z dala od komputera