Po pierwsze chciałem napisać, że trochę źle się wyraziłem, chodzi mi o wybór startu z drugiego kanału jednego kontrolera SATA zintegrowanego na płycie, a nie z oddzielnego kontrolera (uściślam, bo już pytałem o to w kilku miejscach i parę osób mnie źle zrozumiało).
@ AleX69
Dzięki za odpowiedź.
Zdążyłem się już sam zorientować, że coś takiego jest niemożliwe. Dziwne, bo z tego co wyczytałem, niektóre płyty mają w biosie wybór konkretnego kanału kontrolera SATA, z którego ma startować dysk. Nie wiem w czym problem aby coś takiego zrobić, no ale cóż ...
Niestety nic z tego co proponujesz u mnie nie działa, wyłączenie kontrolera powoduje od razu brak obydwu kanałów, a takiego wyboru jak w Asusach nie ma (nawet jakby był to pewnie i tak nie widziałbym oddzielnych kanałów).
Poradziłem sobie jednak z tym problemem w inny sposób, ponieważ jeden z moich dysków nie jest właściwie SATA (tylko podpięty jest przez przejściówkę Serillel), podłączyłem go zwyczajnie do EIDE, a drugi dysk z Fedorą pozostał na SATA. W ten sposób jak chce się zbootować do windy, to wybieram w biosie HDD-0, a jak do Linuxa to ***8222;Serial ATA***8221;. Rozwiązanie może nie najlepsze, ale chwilowo nic innego nie przychodzi mi do głowy.
Mam jeszcze takie pytanie, czy jest jakiś program, który pozwalałby na wybór startu z konkretnego dysku w systemie, a nie tylko z wybranej partycji jednego dysku ?. Wszystkie bootmenagery jakie widziałem nie pozwalają na start z odrębnego dysku.
pozdrawiam