Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.09.2005, 07:30   #5
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Cytat:
Napisany przez AleX69
... widac ze znasz sie niewiele - uscislijmy ... nie zle rozumieli ale nikt z nich nie ogladal ani twej plyty glownej, ani manuala od niej ...
bo >golym< okiem widac tu dwa kanaly a nie kontrolery
Pomyliłem się w nazewnictwie i przyznaję się do tego. Kanał i kontroler to dosyć podobne słowa, które zamieniłem, a znaczą zupełnie co innego.

Wszystko wzięło się z tego, że czytałem przed samym napisaniem tego posta manual od płyty głównej i było tam napisane to co na załączonym obrazku.

Utkwiło mi w głowie ***8222;SATA1 and SATA2 controller***8221; i zacząłem pisać o kanałach jak o kontrolerach. Nie wiem czemu odczytałem to jako kontroler S1 i kontroler S2, a nie S1 i S2 jako jeden kontroler, czyli dwa kanły . Gdyby było napisane ***8222;channells of controller***8221; lub jakoś podobnie to pewnie by się tak nie stało.

Jeszcze, żeby tego było mało, rozmawiałem chwilę po tym jak puściłem tego posta ze znajomym przez telefon i zrozumiał on, że mam 2 oddzielne kontrolery w tym jeden to SATA-I (1,5 Gbps) a drugi to SATA-II (3,0 Gbps) . Naturalnie po chwili dogadaliśmy się o co chodzi.

Widzę również, że bardzo szybko oceniłeś moje umiejętności, cóż nie mam aspiracji abyś uważał mnie za eksperta.

Cytat:
Napisany przez AleX69
istnieje ... nazywa sie BIOS - ale nie wszystkie plyty go obsluguja 8 ) ...

to tak jak by od malucha zadac by jechal 190 km/h ... nie wiem w czym problem aby coś takiego zrobić, no ale cóż ...

coz ... zycie
Prawdę powiedziawszy to porównanie jest zupełnie chybione. Nie wymagam tutaj przeróbki lodówki na prom kosmiczny, ale rzeczy bardzo prostej i zupełnie realnej. Komputer startuje z pierwszego dysku a odpowiedni soft kieruje go na drugie urządzenie (nawiasem mówiąc przy starcie z dyskietki, można ładnie przejść na np.: dysk c: wpisując jedynie w autoexecu zwykłe c: ). Jak trafnie zauważyłeś bios jest tylko programem i można go zastąpić innym, czego przykładem mogą być programy obsługujące dodatkowe funkcje procesorów (jak sławny setk6) czy dysku twardego (obsługa większych pojemności), które uruchamiają się jeszcze przed startem systemu. Dawno temu czytałem jakiś sposób na modyfikację pliku boot.ini aby zrobić coś takiego, wtedy nie sprawdzałem czy działał bo nie miałem 2 dysków. Teraz mam i po prostu pytam.

pozdrawiam