Dyskusja: NTFS a 2 systemy
Podgląd pojedynczego posta
Stary 17.09.2002, 21:48   #26
Weron
All Eyez On Me

Data rejestracji: 29.09.2001
Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>Weron niedługo stanie się sławny ;) <50 - 149 pkt>
Pierwsz slysze.
W ogole nie spotkalem sie z czyms takim.Jesli masz jakis konkretny problem z instalacja windowsa to napisz.Wydaje mi sie, ze mozna go instalowac gdzie sie chce z tym, ze na partycji aktywnej.
No ale jak zainstalujemy drugi system to pliki startowe i tak beda na partycji aktywnej.O to chodzi?

W poprzednich wersjach linuxa trzeba bylo go zainstalowac przed 1023 cylindrem ale obecnie mozna go juz instalowac powyzej. Poza tym instalacja linuxa jest calkowicie prosta nawet dla nieswiadczonego uzytkownika.
Robie to w nastepujacy sposob:
Dziele dysk na np trzy partycje z tym, ze ta trzecia w ogole nie formatuje zostawiam ja surowa tak, ze dla windowsa jest ona nie widoczna.Nastepnie wkladam plyte bootojaca z linuxem.Ona startuje i nastepuje instalacja.Podobnie jak w windowsie nalezy wybrac jakie pakiety chcemy zainstalowac, wybor urzadzen, wersja jezyka itp.
A przy wyborze partycji na ktorej chcemy go zainstalowac wskazujemy ta surowa on juz sam sobie ja odpowiednio podzieli.Wiec nie tzreba sie martwic z dzieleniem partycji chociaz mozna samemu podzielic PM