Witam. Kupiłem na dniach nagrywarkę LG DVD+/-RW GSA-4165B bulk i mam z nią taki problem:
Gdy próbuje nagrać płytę (DVD-R), która nie jest zapełnianiona w 100% (dane o pojemności 2,5 GB na płycie 4,7GB
(de facto 4,38 GB)) generalnie nie ma zadnego problemu (nagrałem tylko dwie takie płyty, więc do końca nie jestem pewien).
Próbowałem też nagrać obraz ISO (1,83GB).
na DVD-R nie można było nagrać, pojawił się błąd (nie pamiętam który, ale jeden z listy poniższej). Na DVD+RW nagrałem.
Inna próba - nagranie pełnej płyty DVD (+overburning ok 10 mb) nie działa, ani na DVD+RW, ani na DVD-r
Ktoś wie w czym tkwi diabeł??
Lista błędnych komunikatów:
- błędne pole polecenia - wykonanie polecenia rozpocznij w trybie dao nie jest możliwe
- błędny adres bloku
Dodatkowo:
- Pole - Zamknij DVD ponowny zapis płytki nie będzie już możliwy - nieaktywne
- metoda zapisu DAO - niekatywana (żadnego wyboru - tylko DAO)
- Dwie próby nagrania zwykłego CD - jedna jak najbardziej poprawnie (wybór jest możliwy DAO TAO DAO96), druga - zapis
cd nie możliwy - pole - zamknij płytkę nieaktywne.
- dioda świeci cały czas na zielono, bez względu czy nagrywam DVD+/-R/RW (wg instrukcji przy DVD+R/RW powinna
dioda świecić na pomarńczowo)
Tak kształtował się problem do dnia wczorajszego. Wczoraj wieczorem spróbowałem się "pobawić" płytkami DVD+R dla odmiany.
No i płyta Firmy Esperanza wogóle nie dawała znaku życia (napęd wogóle jej nie widział),natomiast płyta firmy Emtec, uruchomiła się, zaczęło nagrywać z overburning (wcześniej przy DVD-R TDK w ogóle nie chciało wystartować jak już pisałem) jednak na samym końcu i tak wywaliło jakiś błąd.
22:39:15 #22 CDR -1064 File Writer.cpp, Line 311
Invalid block address
22:39:15 #23 Text 0 File ThreadedTransfer.cpp, Line 228
all writers idle, stopping conversion
22:39:37 #24 Phase 38 File dlgbrnst.cpp, Line 1832
Burn process failed at 4x (5 540 KB/s)
Dodatkowo nagrałem wczoraj parę zwykłych płyt CD, i tutaj także
opcja "zamknij CD" jest nie aktywna.
Patrząc na to wszystko powyższe - czyżby
napęd był uszkodzony
WIN XP Prof. SP2. Nero 6,0,16PL, IDE - MASTER, płyta Gigabyte GA7N400-L.