Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.09.2002, 14:52   #3
zargo
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 01.08.2002
zargo zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
No właśnie, mając mpeg-2 masz mały problem jak wkleić napisy...
Cytat:
W dziale Video ktoś zaczął opisywać ten problem
sorry, ale dotyczyło to avika/divx'a
Cytat:
Napisy w VCD
albo najwyżej mpeg-1 (na pewno nie mpeg-2).
Ponieważ wykorzystanie frameservingu z poziomu VDub`a z eksportem do TMPGEnc nie wchodzi w grę (VDub nie obsługuje mpeg-2), przychodzi mi tylko wykorzystanie skryptu Avisynth (plik .avs) ładującego plugin subtitler.vdf do TMPGEnc. Niestety będzie, to jak rzekł mój przedmówca rekompresja materiału, tzn. ponowna kompresja do mpeg-2. Ma ona sens (a raczej jest bezwględnie potrzebna), jedynie w przypadku gdy, twój plik mpeg-2 nie jest w standardzie SVCD.
Może wydawać ci się to trochę zagmatwane, ale nigdy nie potrzebowałem wklejać na stałe napisów do już gotowego obrazu mpeg-2, więc konkretnego opisu niestety ci nie zapodam. Coś więcej o wykorzystaniu skryptu Avisynth do wspomnianego celu znajdziesz tutaj (co prawda dotyczy to dix`a, ale mechanizm tworzenia skryptu jest ten sam).

Gdyby jednak twój stacjonarny DVD obsługiwał napisy włączane/wyłączane to możesz się pokusić o tzw.
muxowanie pliku mpeg-2 (w standarcie svcd) z napisami. Jeśli jednak, tak nie jest, to nie ma sensu abyś sobie zawracał tym głowę.

Miłej lektury i eksperymentowania.

zargo
zargo jest offline   Odpowiedz cytując ten post