Podgląd pojedynczego posta
Stary 18.09.2002, 15:26   #9
/||\aster
Gość

Cytat:
ZiP napisa***322;(a)

Ten komunikat oznacza, że nowy BIOS nie jest zgodny (teoretycznie) ze starym BIOS'em - suma kontrolna obydwu z nich jest różna. Upewnij się, że to jest NA PEWNO właściwy BIOS.

Jak przygotować dyskietkę? Zrób sobie normalną dyskietkę systemową w WinMe. Następnie wywal z niej wszystko, oprócz:
command.com
io.sys
msdos.sys
autoexec.bat

Co wpisać w autoexec.bat? Musisz znać dostępne parametry programu. Zazwyczaj należy uruchomić program z parametrem /? albo ?, czyli np. 'aflash.exe /?', wtedy większość programów pokazuje dostępne parametry uruchomienia. Gdy program wyświetli dostępne parametry, przygotuj odpowiednio składnię i wpisz całe polecenie do autoexec.bat, usuwając z niego wszystkie pozostałe wpisy.

Jeśli nawet próba upgrade'u się nie powiedzie, masz jeszcze szanse na uratowanie sprzętu. Zazwyczaj programy flash'ujące nie zamieniają zawartości Boot-block, przez co można uruchomić komputer z padniętym BIOS'em podłączając starą kartę graficzną ISA, zamiast AGP/PCI/VLB.

Spróbuj przeprowadzić upgrade programem WinFlash - działa on w systemie Windows, ma przyjazny interfejs i ogólnie ql. W programie tym możesz wybrać, które elementy BIOS'u chcesz nadpisać. Niestety nie wiem, czy ten program będzie działał z Twoją płytą główną.
To jest chybaten bios. Ale tego nie wiem pisze ze on jest fo p5s-b sciagam go i gdy chce uploadowac go to ten stary tez jest p5s-b. Nie wiem wale to kupie chyba kontroler.
  Odpowiedz cytując ten post