Podłączenie głośników 5.1 Creativa do DVD
Jakiś czas temu pożyczyłem od kolegi głośniki 5.1 Creativa (bodajże Inspire 5800, albo 5100 - mogę sprawdzić). Używałem ich na komputerze i sprawowały się całkiem nieźle. Dzisiaj, ponieważ za kilka dni muszę je oddać, chciałem jeszcze sprawdzić jak odtwarzałyby dźwięk z DVD (widziałem podobne w Vobisie za 222 złote, więc może bym sobie sprawił).
Problem pojawił się z podłączeniem. Normalnie podłącza się je tak, że satelitki podłącza się do subwoofera i z niego kablem wszystko do komputera. Przy DVD nie jest to możliwe, bo ma on tylko wejścia na chinche (?), a wyjście z subwoofera jest na zwykłe jacki. Mogę co prawda podłączyć satelitki bezpośrednio do DVD, ale wtedy grają bardzo cicho (pewnie brak napięcia, którego normalnie podłącza się do subwoofera), no i nie da się podłączyć subwoofera.
Głośniki są już dość stare, więc zaczynam podejrzewać, że po prostu nie są przystosowane do podłączania do urządzeń stacjonarnych (kilka lat temu nie były one jeszcze rozpowszechnione). Może jednak można dokupić jakąś przejściówkę?
No i zastanawiam się, jak to wygląda w nowszym sprzęcie?