Kupiłem w końcu ten zestaw. Pojechałem wczoraj na giełdę komputerową i znalazłem jedno całkiem sensowne stoisko, na którym był pewien wybór i można było normalnie pogadać.
Znalazłem zestaw Pentium III 677MHz, 128MB ramu, zintegrowana muzyka, grafika (ale z osobnym slotem AGP) i sieć. Do tego obudowa, napęd, stacja dysków i twardy dysk 10GB. Razem ok. 370 złotych.
Obejrzałem to bardzo dokładnie i wydawało się całkiem niezłe. Ugadałem tylko ze sprzedającym, że dysk i napęd nie są mi potrzebne i bez nich dałem 260 złotych. Do tego w domu dorzuciłem swoją starą grafikę (GeForce II GTS Pro 64MB DDR), muzykę (Live 5.1), twardy dysk (IBM 30GB), napęd (DVD Liteona), zainstalowałem system (Millenium) i muszę przyznać, że całość chodzi nad wyraz sprawnie. Nie robiłem żadnych testów, ale pracuje się naprawdę komfortowo i szybko.
Jest natomiast jedna rzecz, na którą zwóciłem szczególną uwagę. Cały ten zestaw, to firmowy komputer HP - razem z obudową i zasilaczem HP. I tak jak zasilacz to tylko 200W (chociaż podobno trochę mocniejszy i zdecydowanie lepszy od nawet mocniejszych innych firm), tak obudowa.. po prostu marzenie. Na giełdzie obejrzałem ją pobieżnie, bo miało to dla mnie mniejsze znaczenie, ale jak w domu ją rozkręciłem (za dużo powiedziane, bo nie ma tam żadnej śrubki..)... Jest po prostu rewelacyjna. Tak cholernie dobrze przemyślana i praktyczna, że wymiana podzespołów, czy napędów to była czysta przyjemność. Wszystko można było łatwo wyciągnąć na zewnątrz, żeby nie gmerać w środku (szuflady na napędy), karty pasowały idealnie do slotów (nie to, co u mnie, gdzie trzeba je wręcz wyginać, żeby przykręcić...), kable przycięte idealnie na wymiar, dysk wkładany w... poprzek obudowy

Po prostu rewelacja.
Ciekawe także chłodzenie procesora, który nie ma osobnego wiatraka, tylko.. taką obudowę prowadzącą do zasilacze, gdzie razem odprowadzane jest ciepło. Po prostu wszystko idealnie przemyślane i zaprojektowane. Gdyby można było coś takiego kupić, zrobiłbym to teraz bez wahania również do swojego komputera.
Mam też jeszcze jedno pytanie - zainstalowałem trochę asekuracyjnie Windows Me. Ale czy poszedłby na tym XP (Home)? 128MB ramu mogę ewentualnie dołożyć, nie byłoby wtedy problemu? (zależy mi na zainstalowaniu Google Earth, a to niestety nie działa pod innymi windowsami niż XP, 2000 itp..).