Podgląd pojedynczego posta
Stary 06.10.2005, 11:01   #17
żółtodziób
Stały bywalec ;)

Data rejestracji: 17.09.2005
żółtodziób w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Ponieważ jestem nadzwyczaj uczulony pod względem metodycznym, to zgadzam się z Tobą w pełni.
Zresztą test mogli wykonać na kilku napędach oraz z zastosowaniem różnych prędkości palenia, jeśli robiła go redakcja, a nie osoby zaproszone do testowania.
Dlatego wypadało zrobić dwa porównania palenie z:
- prędkością maksymalną (52x) ,
- prędkością optymalną
dla każdego nośnika. Wówczas wyniki testu byłyby bardziej miarodajne i miały praktyczny wymiar dla użytkowników.
Ponoć na prędkość palenia ma wpływ technologia CLV, CAV ect. Jeśli jest to prędkość kątowa to liniowo jest ona największa na końcu płyty, a zatem może powstać więcej tam błędów (nierównomierna prędkość wypalania nośnika). Jeśli zaś jest liniowa, to znaczy, że kątowa się zmniejsza w kierunku końca nośnika. Nośnik jest czytany z w miarę równą prędkością i wówczas rozkład błędów powinien być bardziej równomierny a tak sobie intuicyjnie myślę, że powinno ich być jednak nieco mniej przy CLV, niż przy paleniu CAV. Czy się mylę? Oczywiście są jeszcze Z-CLV, P-CAV, o czym łaskawie dowiedziałem się z książeczki Bartosza Danowskiego i stąd http://www.cdrinfo.pl/cdr/artykuly/m...echnologia.php oraz z książki Radosława Sokoła.
żółtodziób jest offline