Po kilku dniach testów tego palnika małe podsumowanie.Pomimo tego że koledzy włozyli w ten temat mnóstwo pracy JEST ON ZUPEŁNIE WYPACZONY.Zachwyty i peany na temat tej spawarki są jak najbardziej nieuzasadnione.Jest to zupełnie przeciętny palnik za niewielka cene.Jedyne co go wyróżnia to dobra korekcja błędów.
Np posiadany nec 3520 takiej nie ma.Z prostej przyczyny.Bo nagrywa na tle dobrze że jej nie potrzebuje

Posiadany Liteon 1693 (w zamian za zdechnięty po 14 miechach 812) Ma porównywalną korekcje i nagrywa tak samo dobre płyty typu tdk,verbatim itd
Dodatkowe oprogramowanie typu qsuit to osbny temat.Jeżeli pominac wsparnie dla bitsetingu jak dla mnie jest W ZUPEŁNOŚCI NIEPOTRZEBNE.Nagrywałem tą spawarka z opcjami qsuit jak i bez i różnicy raczej nie było.(wszystko w granicach błędu pomiarowego) Jak juz wcześniej ktos zauważył te osławione błędy te tf to jedna wielka lipa.Dla mnie one mówia tylko jak ten palnik WIDZI dana płyte a nie JAKIEJ JEST JAKOŚCI.Przykład miałem na samsungach pleomaxach printable.Litek i nec bez zarzutu a benq na wszystkich możliwych biosach przepalał końcówki.Zresztą przepalanie kóńcówke tego napędu jest jasno widoczne na słabszej jakości płytach w testach przeprowadzonych w tym temacie.
Kolejny minus napędu to niestabilność.Właśnie wczoraj spaliłem nim dwa verbatimy na mcc 004.Litek pali to świetnie,nec też.Po tym jak spaliły się verby naped przestał czytać wszystkie możliwe płyty.Podpiałem drugi (posiadam dwa egzempalrze) później zmieniłem na pierwszy i nagle wróciło wszystko do normy.
Cały ten wątek uważam za kryptoreklame Benq i ostrzegam uzytkowników przed zakupem bez zastanowienia tegoz napedu.JEST TO PRZECIĘTNA NAGRYWARKA ZA NISKĄ CENE Z DOBRĄ KOREKCJĄ BŁEDÓW I NIC POZA TYM.