Z płytami RW to jest nieciekawie w obie strony i na różnych palnikach.
Mam liteona 812, liteona 1693 i benq 1640. Jeśli nagram różne dvd-/+rw na liteonie 812 to nie jest to odczytane na 1693 - twierdzi, że nośnik jest pusty !! Benq oraz 812 odczytują. Jesli nagram na 1693 - wszystkie i zawsze odczytają, poza tym nagrywa ona płytki RW "najrówniej" tzn - verbatimki "+" - bardzo dobrze verby "-" - dobrze, memorexy "-" - dobrze, espery "-" - dostatecznie.
Natomiast Benq verby zawsze nagrywa bdb, memorexy - przeciętnie, espery - kiepściutko (j.w.). ALE oba liteony odczytują wolniej lub szybciej. Szkoda, że solidburn nie sprawdza się w przypadku rw. Zawsze jednak jest nadzieja, że nowy bios lub versja solidburn coś zmieni.
Cytat:
Po kilku dniach testów tego palnika małe podsumowanie.Pomimo tego że koledzy włozyli w ten temat mnóstwo pracy JEST ON ZUPEŁNIE WYPACZONY.Zachwyty i peany na temat tej spawarki są jak najbardziej nieuzasadnione.Jest to zupełnie przeciętny palnik za niewielka cene.Jedyne co go wyróżnia to dobra korekcja błędów.
|
Jakbyś zwrócił dokładniej uwagę na wypowiedzi to pewnie byś jeszcze coś zauważył. W kilku miejscach były opisane różne słabe strony tej nagrywarki, chociażby ograniczona współpraca do kilku nośników DVD-/+RW.
ALE nie da się ukryć, że jest to nagrywarka która:
1. obecnie najlepiej wypala płyty typu DVD-R
2. dobrze wypala DVD+R (ale wcale nie lepiej niź X innych nagrywarek)
3. ma dobrą korekcję błędów (nie wiem czy najlepszą - mam płytki które odczytuje tylko litek)
4. umożliwia testy nagranych płyt (oprócz niej potrafią to litki i plextor)
5. tania
6. nie ma lightscribe (czy jak to się tam zwie)
7. nie obsługuje dvd-ram
8. nie ma różnokolorowej diody

.
9........
Więc nie jest to bezwzględnie najlepsza i najwszechstronniejsza nagrywarka i jakoś nigdy tego nie pisałem, jak zresztą raczej nikt tego nie pisał.
Nie zmienia to faktu, że należy do ścisłego grona najrozsądniejszych wypalarek.
A co do neca i korekcji - ciekawe, nigdy nie trafiają Ci się płytki nagrane przez kogoś innego ?? I co wtedy, będziesz zadowolony z tego, że nec nagrywa tak dobrze, że nie musi mieć dobrej korekcji przy odczycie

.