Cytat:
Napisany przez CIAPEK
TUSK!! Będziemy dumni z Polski
Jak słucham w wystąpieniu Kaczyńskiego to mi się żygać chce! Gada jak FASZYSTA ******ony!
|
Zapytam. Z czego lub kogo, chcesz byc dumnym? Z czlowieka, ktory swojego czasu wypowiedzial te slowa:
Cytat:
Napisany przez Donald Tusk
Polskość to nienormalność (...)Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu(...)Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej(...)- tak Donald Tusk wypowiadał się w 1987 roku w wywiadzie dla czasopisma "Znak". Wypowiedzi kandydata na prezydenta RP, Donalda Tuska na temat Polski i polskości przypomina "Nasz Dziennik"
"...husarie i ułani, powstańcy i marszałkowie, majaczą Dzikie Pola i Jasna Góra, dziejowe misje, polskie miesiące, zwycięstwa i klęski. Zwycięstwa? Jak wyzwolić się z tych stereotypów, które towarzyszą nam niemal
od narodzenia, wzmacniane literaturą, historią, powszechnymi resentymentami? Co pozostanie z polskości, gdy odejmiemy od niej cały ten wzniosło-ponuro-śmieszny teatr niespełnionych marzeń i nieuzasadnionych urojeń? Polskość to nienormalność - takie skojarzenie narzuca mi się z bolesną uporczywością, kiedy tylko dotykam tego niechcianego tematu. Polskość wywołuje u mnie niezmiennie odruch buntu: historia, geografia, pech dziejowy i Bóg
wie co jeszcze, wrzuciły na moje barki brzemię, którego nie mam specjalnej ochoty dźwigać... Piękniejsza od Polski jest ucieczka od Polski tej na ziemi, konkretnej, przegranej, brudnej i biednej. I dlatego tak często nas ogłupia, zaślepia, prowadzi w krainę mitu. Sama jest mitem."
|
Z czlowieka tak pelnego zasad, ze miesiac przed wyborami bierze slub koscielny (po 27-iu latach malzenstwa), zeby ladniej wygladalo?
Czlowieka, ktory bral czynny udzial w obaleniu rzadu Jana Olszewskiego, dzieki czemu czerwoni trzesa wszystkim w naszym kraju? Z tego chcesz byc dumnym? To gratuluje znajomosci who is who w Polsce.
Zastrzegam. Nie jestem zwolennikiem PIS, PO czy innego ugrupowania politycznego, startujacego w tych wyborach. Jednak jasna krew mnie zalewa, jak widze taka argumentacje. Osobiscie uwazam (i to jest moje swiete prawo) Tuska, za miernote polityczna i czlowieka, ktory utrzyma dotychczasowy stan rzeczy.
Pozdrawiam