W tej cenie 21 cali i w dodatku dobry ? .
Na Allegro istnieje pewien trend w opsiach monitorów podejżanie tanich .
Ów trend to zmyłka pod nazwą "zapasy magazynowe" .
Tak się składa iż widziałem jak te "zapasy" magazynowe są transportowane i kupowane na kilogramy w różnych krajach Unii .Jednym słowem wiekszośc z nich to "polisingowe" trupy ,odświerzane Ajaxem oraz proszkiem do prania .
Są na allegro wyjątki ale naprawdę trzeba się sporo naszukać .
Oczywiście nikt nie mówi ,że taki monitor nie pochodzi 9 dni czy nawet pół roku .Sęk w tym ,iż nawet rok gwarancji (co jest rzadkością na Allegro) to troche za mało jak na monitor za 900zł .Inna sprawa to egzekucja owej gwarancji ,transport itp.
W cenie zbliżonej można nabyć 19 calowy Samsung SyncMaster 959 NF i to w 100% nowy ,z możliwością wglądu w jego parametry z 3 letnią gwarancją .
Kupowanie monitora bez jego testu jest conajmniej objawem braku zdrowego rozsądku .Każdy egzemplarz może różnić się (geometria ,conwergencja) i to w obrębie jednego modelu .
Jeśli już upierasz się przy Allegro (masz prawo) - wybierz sprzedawcę pewnego .
Osobiście ,kiedy przechodziłem na 21 cali przez kilka miesięcy obserwowałem ciekawsze aukcje ,kontaktowałem się ze sprzedawcami aż znalazłem konkretnego kontrachenta .
Wybór padł na 21 calowy Sony E530 (w momencie sprzedarzy w sklepach - jego cena wynosiła ok. 4000zł) .Gość z W-wy przyjechał z 4 tymi samymi monitorami (testowałem ok. 3 godzin) .Monitory były nietknięte - nawet ryski ,plomby na miejscu ,jakośc idealna ,papiery z magazynu Sony w Austrii - jednym słowem wszystko oprócz gwarancji (tylko roczna - Allegrowicza) .
Kosztował znacznie więcej niż u innych Allegrowiczów ale się opłacało .
100Hz przy 1280x1024 ,conwergencja nienaganna ,mnogość trybów ,regulacji - głowa boli .
To najlepszy monitor z ktorym kiedykolwiek miałem do czynienia .
Jeśli jutro odmówi posłuszeństwa - jestem na lodzie - takie są zalety Allegro .
Oprócz kartki z tyłu monitora ,lepsze modele posiadają w OSD funkcję odczytu daty produkcji - radzę nie wierzyć na słowo ,tylko sprawdzic samemu .Tutaj może się okazać iż nasz kupiony monitor to już prawdziwy weteran .
Kupując monitor CRT na Allegro przestrzegam przed różnymi klonami typu :
- Dell
- HP
- Compaq
- Sun
To nie są monitory ,które zrekompensują nasze ryzyko .
Tylko modele z górnej półki ,one mają dużo wieksze szanse na pociągnięcie przez rok ,dwa .
Pamiętaj iż Sony nie znaczy dobry .Jak każda firma i ta produkowała bardzo przeciętne modele oraz prawdziwe perełki .
Przykładem perełki niech będzie GDM z serii FW (900) ,to mionitory uznawane za ideał wśród monitorów CRT .
Pewno i tak zrobisz co będziesz chciał ,ja jednak ostrzegam przed Allegro odsoby ,które nie mają pojęcia odnośnie zbieżnosci kolorów ,zniekształceń ,odswieżania itp. - bez tych podstawowych wiadomości ,zmysłu - można po prostu wpaść .
Modele ,które godne sa uwagi (Allegro) :
Samsung 1100P ,Samsung 950P Plus (miałem swego czasu obydwa - zakup sklepowy) - nie maja idealnie plaskiego kineskopu ale jakość i możliwości są na dużym poziomie .
IIYAMA Vision Master PRO 511 (można trafić na idealny model ,można też trafić na bubla) .
SONY E530 (tylko prawdziwe zapasy magazynowe ,w ich istnienie dzisiaj wątpie) .
IIYAMA Vision Master PRO 512 (patrz poprzedni model) .
|