|
poniewaz bylem zawsze w takiej sytuacji ze cena komputera nie grala roli (wybaczcie ze pomnie szczegoly) wiem jak wyglada sytuacja kiedy przychodzi do kupowania zestawu za 8000-10000 (bez monitora i innych pierd..ek)
intel
intel i tylko intel
kiedy intelowskiego procka wsadzi sie w dobra plyte glowna (ASUS) na chipsecie intela dolozy do tego dobrej firmy pamiec (RAMBUS - a jakze) otrzymujemy POTWORA - mialem niewatpliwa przyjemnosc pracowac na tym systemie prawie 2 miesiace - nigdy sie nie powiesil, nigdy nie zobaczylem bsod, nie gryzly sie przerwania, sterowniki, nie bylo problemow z DMA i innymi *******kami (syst 98 i w2k)
wiem ze AMD jest tansze, wiem ze jest dzieki temu bardzo lubiane wsrod klientow - jednak jest to firma mlodsza ktora swa pozycje na rynku wypracaowala dzieki kompromisom w jakosci - dlaczego AMDki pracuja w takich temperaturach? nie da sie tego obnizyc? dlaczego AMDki tak latwo sie pala? dlaczego dlaczego?
to ze intel ma wyzsze czestotliwosci pracy wynika z przyjetej koncepcji rozwoju - wiecej mniejszych operacji a nie mniej wiekszych - to widac od razu kiedy sie popatrzy na benchmarki - w jednych wyraznie goruje INTEL w drugich AMD (z wyjatkiem ostatniego potworka P4 2.8...)
poza tym nalezy patrzec na procesory produkowane w tym samym czasie a nie z tym samym zegarem - co z tego ze 1800+ jest szybszy niz P4@2000 kiedy pojawil sie pol roku pozniej? obecnie p4@2.8 jest nie do przescigniecia i pewnie jakis czas taki pozostanie - do nieprzekraczalnej granicy technologicznej (wymiar sciezki) pozostalo juz bardzo malo - koszty badan rosna astronomicznie - nie wiem czy AMD to wytrzyma zwlaszcza ze od roku generuje wylacznie straty
jak bedzie wygladala 64bitowa nadzieja AMD... zobaczymy - jesli bedzie dobry, tani stabilny i na dodatek programisci zechca pisac pod niego programy to sam tego cudaka kupie