Cytat:
bullit napisa***322;(a)
no coz faktycznie chyba tak musi byc. sprawdzilem plytki emteca i czas smazenia 700MB jest krotszy o 20s od tych samych danych nagrywanych na platiniumach. ale calkiem szczerze to czuje sie lekko oszukany bo zamiast nagrywarki 40x kupilem 32x. wdalem sie tez w pogawedke z serwisem Teaca i jedyna porada jaka byli w stanie mi dac bylo podpiecie dyku systemowego i Teaca na jednej tasmie (sic!). nie wiedziedz czemu na ostatniego mejla nie odpowiedzieli. oto on:
"Dear Mr Kane
I have already tried all kind of possible drives configuration. I found that the case was not configuration but CD-R itself. I bought a high quality CD-Rs (Emtec) and now Nero CD Speed shows that recording speed reaches 40x. However this speed is achieved only for some time and the average speed for whole session is still no higher than 32x. The recording time (including closing the session) now takes around 20s less than before. I guess that is the way the recorder works - jumping in speed from 20x up to 40x during the burning process and that the nominal 40x speed refers only to the periodical maximum, not to real all-time speed. I also use a Sony 24x CD recorder which record at the average speed of 22.5x (so the difference between real and nominal speed is 1,5x, not 8x considering Teac). If my conclusion is correct, than I have to say that in my humble opinion it would be more fair to declare Teac W540E as a 32x speed recorder. But I guess that is what marketing is."
wielkie dzieki wszystkim ktorzy zainteresowali sie problemem. ktoz mogl wiedziec ze stoimy przed bariera technelogiczna?
|
Jakiś czas temu w newsach na CDRinfo podana była informacja co w środku Teaca W540E "piszczy". Poz rozkręceniu napędu okazało się że płyta główna ma oznaczenie W532E - co oznacza że napędy te pierwotnie były konstruowane z zamysłem zapisu 32X. przeprogramowanie elektroniki pozwoliło firmie TEAC na sprzedaż nagrywarek z oznaczeniem W540E. Posiadam taką samą nagrywarkę i postanowiłem dokładnie sprawdzić jak dokładnie wygląda zapis. Próbowałem na kilku rodzajach płyt - EMTEC32X, MMORE12X, TDK D-VIEW48X . Wcześniej miałem Liteona 40125W ( a właściwie dwa i oba padły :-( ) i tak MMORE Litek wypalał z 40X, natomiast Teac z 32X , pozostałe z 40X jednak. Tu jednak musze dodać, że w obrębie płytek EMTEC zdarzyło się że przy końcu zapisu prędkość spadała z 40 do ~16 i cały zapis kończył się w czasie zbliżonym do 32x. jednka zapis 711 MB najszybciej ukończyłem z czasem 3:22 . Musze przyznać, że Liteon szybciek kończył swoją robotę, jednak porównując jakość zapisu na kiepskich płytach z wysoką predkością Teac jest lepszy.