Cytat:
Napisany przez pawelblu
Moze teraz uzyskam odpowiedz jakiej nie moglem dostac od pol roku (juz w watku 1620 poruszalem ten temat).
Mam wiec pytanie:
Do czego służy QScan i jaki wpływ mają błędy TE/FE na ostateczny wynik?
Prosze o KONKRETNA odpowiedz.
Z moich bardzo skromnych obserwacji Qscan sluzy jako zapychacz tzw. FEATURES napedu i jego przydatnosc jest porownywalna z kaloryferem na USB.
Z moich bardzo skromnych obeserwacji wynika ze nie ma zadnego wplywu na wynik jakosci np. Nero.
|
Ja sobie pozwole odpowiedzieć bo chyba w końcy pojąłem po co jest qscan.
Otóż jak wiemy (

) płyta DVD idąc od spodu (czyli lasera) ma:
1. warstwe przeźroczystego plastiku w postaci krążka
2. warstwę nagrywalnego nośnika
3. warstwe refleksyjną
4. reszta nas nie interesuje.
Qscan sprawdza czy pierwsza warstwa jest równej grubości i jest odpowiednio przezroczysta itp, a także czy warstwa nagrywalna jest równo położona.
KONIEC
Czyli NIE sprawdza najważniejszej rzeczy czyli jakości samego nośnika, a tylko sposób jego położenia.
Qscan NIE daje wiążącej odpowiedzi czy płyta się dobrze nagra. Przybliża tylko prawdopodobieństwo na podstawie dokładności wykonania płytki ALE nie jakości materiału użytego do produkcji warstwy nośnej.
Jak dla mnie ma to na tyle ograniczone zastosowanie, że przestałem wykonywać ten test. I tak w celu kontroli jakości nagrania trzeba robić test PO nagraniu.
Mam nadzieje, że dobrze to zrozumiałem i prosto przekazałem
Błędy TE/FE na ostateczny wynik mają wpływ różny

. Wahania/tendencje na wykresie błędów TE/FE będą odpowiadać wahaniom/tendencjom na wykresie PIE JEŚLI sama warstwa nośna nie jest spie.... hmm zła. PIF to już zależy głównie od jakości warstwy nośnej.
Cytat:
Napisany przez IceManSpy
Sluchajcie. Bo przymierzam sie do tej nagrywarki. Polecacie ja czy nie??
|
Również polecam Benqa 1640, jednak z pewnym zastrzeżeniem - płyty DVD-/+RW. Jeśli masz pare płyt RW, których nie ma w bazie biosu Benqa i nie masz ochoty ich wymieniać to podejdź do sprawy ostrożnie. Mogą (oczywiście nie muszą) być problemy.