Podgląd pojedynczego posta
Stary 20.10.2005, 20:50   #21
PIOTR34
..: DVD-VIDEO :..

Data rejestracji: 20.08.2003
PIOTR34 zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez Piotr Rutkowski
zgrywalem w kilku rozdzielczosciach. najpierw ustawialem minimalnie powyzej rozdzielczosci VHS (jako, ze zrodlem jest VHS), potem probowalem tez ok. DVD.

Efekt jest podobny. Przy czym jak zaznaczylem jakosc video jest z bolem do zaakceptowania, ale audio ewidentnie wymaga poprawy.

Z perspektywy czasu widze, ze (jako kompletny amator, ktory przy minimum nakladu pracow chce uzyskac odpowiedni efekt) zamiast wydawac 1000 PLN na specjalna karte, trzeba bylo kupic do komputera zwykla karte grafiki i rownoczesnie kupic jakis zwyczajny DVD Recorder dla idiotow.

Teraz juz chce kontynuowac zaczety proces.

Celem jest dla mnie uzyskanie plyt DVD w jakosci nie gorszej niz wyjsciowy material VHS (co do video i audio) a dodatkowo miec proste menu ekranowe DVD dla poszczegolnych scen.

Dzieki za odpowiedz.

Pozdr
Piotr
Proponuję zgrywać materiał zgodny ze standardem DVD strumień Video 720x576 i Audio 48Khz. Masz dobry sprzęt, więc nie powinno być mulenia podczas zapisu, co często jest przyczyną rozjechania materiału Video względem Audio.

Cytat:
Napisany przez Piotr Rutkowski
Jesli pytanie odnosnie dziwku dotyczylo do jakiego formatu zapisuje sciezke dzwiekowa wyciagnieta z pliku MPEG2, to zapisuje ja jako WMA. Po odsluchaniu samej sciezki dzwiekowej moge stwierdzi, ze jest ona bardzo dobrej jakosci.
Piotr
Dźwięk proponuję zgrywać do formatu *.mpa lub *.mp2 szczerze powiem, pierwsze słyszę żeby ścieżka audio przy zgrywaniu do mpeg2 była w w/w formacie, ale do rzeczy. Co by się nie bawić w rozszczepianie strumieni, proponuję od razu po zgraniu materiału program do Authoringu np: Tmpgenc DVD Author OPIS --> TU Ważna kwestia którą napisałem poprzednio (Video 720x576 i Audio 48Khz) wtedy nie będzie kompresji dźwięku Ewentualnie programy ze stajni Ulead'a szczególnie polecam Ulead Video Studio 9 dobrze sobie radzi z materiałem zgrywanym.

PIOTR34 jest offline