moja spawarka wrocila z naprawy (tzn wrocila nowa, z biosem TU53). Wgralem bios TU56, wywalilem nvidia IDE SW (aspi i tak nie mialem) i jak na razie pali jak marzenie (zobaczymy jak dlugo). Wszystko od hawkow i mediastore az po tdk i verby nagrywaja sie znakomicie i sa bez problemow czytane na stacjonarnym DVD. nie wiem jak z cyferkami (PIF i te sprawy) bo nie mam czym sprawdzic ale dopoki plyty odczytuja sie bez problemu to srednio mnie obchodzi.
Mam takze LG4163 i musze przyznac ze toshiba radzi sobie z hawkami o wiele lepiej (dla porownania moj poprzedni egzemlparz z TU31 w ogole ich nie czytal). Co wiecej na jakims marketowym syfie msonic 4x toshibka robi overspeeda 8x!). DVD-RW 6x takze nagrywa sie bez zastrzezen.
CD wypalane sa wzorowo niezaleznie od firmy. Na pewno lepiej niz na moim CDRW LG52 x. Bez problemu sa odczytywane przez dreamcasta.
Wniosek:
- moja poprzednia byla od nowosci padnieta
- IDE SW jest faktycznie do bani. Nagrywarka niby dziala ale jakosc nagran jest z nim fatalna (o dziwo nie dotyczy to CD)
- mimo wszystko nie kupie juz toshiby (teraz celuje w pioneera albo benq - jakosc za rozsadna cene

). A to ze wzgledu na awaryjnosc. Pioneerki sa nie do zdarcia (gdzies robili test ile razy mozna przepalic DVD-RW. Pionki dzialaly 24h/dobe i ani jeden sie nie zepsul).
UWAGA: hawki i mediastorki zostaly zakupione dla testow. mimo ze nagrywaja sie OK to sam wyglad tych nosnikow odstrasza (kropki, skazy itp). Nie polecam. MSonic to inna sprawa - te nosniki wygladaja w porzadku - ale i tak warto zainwestowac w tdk lub verby.