Testowałem trzy urządzenia zewnętrzne wykorzystujące kodowanie sprzętowe w czasie rzeczywistym. Pierwsze; to Pyro A/V Link firmy ADS Tech, niestety materiał przechwycony miał co drugą klatkę zabarwioną na niebiesko (na przemian z czerwonym). Nikt nie wiedział dlaczego. Sprawdzałem na trzech egzemplarzach. Na czterech magnetowidach. Połączenie z komputerem było za pomocą FireWire, a zgrany materiał był w formacie DV. Było to dobre ponieważ Studio 9 widziało urządzenie jako kamerę cyfrową. Niestety nikt do tej pory nie wie dlaczego występuje ten zafarb. Drugim ustrojstwem był Pinnacle MovieBox DV niestety jakość otrzymanego materiału była bardzo kiepska, w przechwyconym materiale brak było szczegółów. Sposób łączenia i przechwytu taka jak poprzednio. Ostatnim urządzeniem które testuję aktualnie jest ADS Instant DVD 2.0 połączenie za pomocą USB 2.0 i materiał kodowany jest do formatu MPEG-2. Jakość jest jak już pisałem zadawalająca. Bez problemu jest importowany do Studia 9 plus. Ma również dwa filtry usuwające szumy i możliwość poprawy (na etapie zgrywania) obrazu. Jeszcze tego nie próbowałem ponieważ jak piszą rozmywa obraz i sądzę, że trzeba to wcześnie ustawić bez możliwości zmiany w trakcie przechwytywania. Może się mylę ale i tak trzeba do tego dojść metodą prób i błędów. Jeżeli chodzi o pytanie kolegi Dżii. Pytasz czy warto kupić urządzenie wskazane linkiem. Powiem Ci tylko tyle, na obrazku i w opisie wszystko jest ah i oh niestety w życiu jest zupełnie inaczej. Trzeba kupić z możliwością oddania w przypadku złej pracy. Przy tego typu urządzeniach może wszystko powodować problemy. Dlatego musisz przetestować egzemplarz z określonym komputerem. Może zdarzyć się, że wydasz pieniądze i nie będziesz zadowolony z efektów.
|