Podgląd pojedynczego posta
Stary 25.10.2005, 11:56   #1870
kwaldik
Nowy na forum

Data rejestracji: 25.10.2005
kwaldik w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Question pytam fachowców ...bo kogo mam pytać???

jestem człowiekiem dość wiekowym,jednak tematyka wypalania nie jest mi całkiem obca choć z nagrywaniem DVD moje doświadczenia są zerowe.... :cool:
posiadam wprawdzie od kilku lat nagrywarkę cdrw -LG gce 8320B kiedyś zmieniilem w niej samodzielnie bios(podkręciłem na gce 8400B i sprzęt przeżył i ma się dobrze-wprawdzie potem powróciłem do biosa dla gce8320b ale nowszej wersji.
od kilku dni posiadam nagrywarkę benq dw 1640 OF2 -wersja box -kupilem nową i siedzi w niej bios BSGB (rozumiem że jest to seria B)
moje pytanie brzmi :
czy powinienem zmieniać bios tego urządzenia na nowszy-jeśli tak to jaki-i czy bios ładuje się od razu najnowszy czy zmianę robi się z kolejnością powstawania uyaktualnień (tylko o jedną wersję wyżej??)
benq jast na kanale pierwszym jako master a jako slawe na tej samej tasiemce jest LG cdrw.
dysk mam w standardzie SATA ale na płycie abita BH7 korzysta on z kontrolera 2 kanału (i tam się wyświetla) z tym ,że nie ma mozliwości wówczas do 2 kanału podłączania urządzeń na taśmie(albo dysk sata albo taśma IDE i dwa urzązonka-tak to na tej płycie abit urządził-ma to tą zaletę ,że podczas instalacji windowsa dysk SATA jest wykrywany ze standardowych sterowników instalacyjnych)
-więc :
1-czy zmieniać??
2-na jaki??
3-czy do zmiany na taśmie nie może dyndać nic oprócz benqa i lg trzeba odpiąć??
jestem pełen szacunku dla wiedzy niektórych z was i pozdrawiam all
( ps.chętnie służe radą w sprawie tunerów cyfrowych-dreambox,ferdek i skybox/neotion 3000)
kwaldik jest offline   Odpowiedz cytując ten post