@pawelblu Moze odbierac, gdyz wiele ziem zostalo zbyt nisko wycenionych lub wrecz danych jako zbedne zadoscuczynienie. Gdyby zlikiwdowac tzw fundusz koscielny, wprowadzic podatek dla kleru (UPR i PKJM tego chca), z wielu majatkow ziemskich kosciol by musial zrezygnowac. Jak sie myle, 70 mld zl z tytul funduszu koscielnego poszlo na zadosc uczynienie kosciolowi.
W Czechach od poczatku kler trzymano kler krotko i jest porzadek. Zamordyzm w przypadku klechow polskich jest bardzo pozadany.
@pykson temat JPII jest oklepany jak temat ludzi niewygodnych kosciolowi katolickiemu w Polsce. Na wielu rzeczach nie mam wieszkego pojecia to fakt, na gospodarce sie nie znam ale swiatopoglad jasno mam nakreslony.
@legion czytanie prasy niepopularnej nie oznacza bycia kims niegodnym uwagi. Zwroc uwage, ze NIE i FiM mialy mniej sprostowan niz taka Rzeczpospolita. Po artykulach FiM wyszla na jaw afera ksiezy pedofilow. Jezeli ich nazywasz szmatlawcem to znaczy, ze nie doceniasz ich pracy.
Po pierwsze oddzielic panstwo od kosciola, zlikwidowac oredzie do narodu Polskiego czytane z kartki w orydarny sposob przez (grzyba) Glempa i inne tego typu dywagacje,np. pielgrzymke policji na Jasna Gore (czy jakos tak). Nastepnie odebrac klerowi co nam bezprawnie zabral i nadal zabiera. Potem dopiero mozna zaczac panstwo odbudowac, zapewniam was ze bedzie z czego.
@demek mam 15 lat. Jestes starszy.
Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 25.10.2005 o godz. 18:13
|