Jak zmienisz program - to będzie dobrze.
Nero działa trochę dziwnie.... Już o tym pisałem w poście "Nero - ty cholero".
Sam mam procka p166 na płycie VIA i Yamachę 8824E. Podczas nagrywania płytki z prędkością x8 czasami się zdarza, że dane "uciekają" z bufora - komp nie nadąża go wypełnić. Co może być przyczyną? Zapuszczamy sysmon.exe i dajemy monitorowanie obciążenia procka i System plików/Czytanych bajtów na sek.
U mnie przy nagrywaniu 8x (1200 kB/sek) wykazuje odczyt z dysku rzędu 2,5 Mb - czyli dwa razy więcej. Jest to co najmniej dziwne. Nie wiem czy jest to wina Nero, czy chipsetu. W każdym, bądź razie inne programy pokazują rozsądne wartości transferu z dysku - mniej więcej równe ilości danych wrzucanych na płytkę, czyli 1,2 - 1,3 MB/sek. Na wolniejszych dyskach - zapomnij o nagrywaniu! Po zmianie nagrywajki musiałem zmienić dysk, bo nawet przy czterokrotnym nagrywaniu potrafiło się spieprzyć.
Dodatkowo obciążenie procka przy nagrywaniu wynosi ok. 80%. Czasami zdarza się, że wzrasta do 100% i wtedy właśnie dane z bufora "uciekają" nawet jeżeli dysk się wyrabia i ma duży zapas (mój dysk ma ok. 9MB/sek).
Odpal sysmona i podczas symulacji popatrz jak wygląda obciążenie systemu. Czasami może pomóc włączenia DMA przy napędzie - piszę czasami, bo ja np. nie mogę włączyć DMA - nagrywara nie działa...
Napisz jak wyglądało obciążenie systemu podczas symulacji x8 i x6 - zobaczymy co z tego wyniknie.
Pozdrowionka
|