Podgląd pojedynczego posta
Stary 26.10.2005, 16:50   #15
Banana Coctail
Banned

Avatar użytkownika Banana Coctail

Data rejestracji: 27.08.2003
Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>Banana Coctail jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Dla mnie naprawde smiesznym jest i wrecz najpardziej miarodajnym dla glupoty wielu Polakow, wotum zaufania ludziom, ktorzy jedenie po zmianie partii sa od razu: dobrzy, kompetentni i czysci... Moj dziadek dzisiaj stwierdzil: Polska bedzie miala po rzadach PiS jeszcze gorsza sytuacje niz obecnie Ukraina.
Zamiast poprawic stosunki z Rosja, oziebimy je strasznie. Renegocjacja traktatu akcesyjnego - glupota, Polski narod chcial aby zdecydowal o tym rzad z wiekszascia SLD i tak sie stalo, nie bylo zadnego wystapienia, demonstracji etc majacej na celu pokazanie niezadowolenia. Zamiast z Unii korzystac i stawac sie figura nie zwyklym pionkiem... staniemy sie zbitym pionkiem. Niemcy widac juz, ze maja nas gleboko w d*pie. Reformy, ktorych na celu byloby znalezienie pieniedzy (duzych) gdzie one tylko na Polske czekaja, nie bedzie. Dlaczego? Przeciez kato-prawica z supportem pseudo-katolickich mediow w postaci, np. RM do tego nie dopusci. Kolejny raz panstwo bedzie zjadane przez czarna stonke. Przeciez dla mnie dziwnym jest to, ze:
ksiadz pracuje (jakby nie bylo), pieniadze dostaje (datki wiernych [niemozliwe do kontroli, kto liczy pieniadze na tacy i uczciwie je wykaze?] i od panstwa) do czemu do cholery ma podatkow nie placic? Z jakiej racji moja mama ma za niego ZUS placic? Jedynym rozwiazaniem jest:
- zerwanie konkordatu
- opodatkowanie kleru jak kazdej innej instytucji
- zakonczenie tak duzych dotacji na nich
- poddanie ich prawu swieckiemu a nie jakiemus kanonicznemu, widzial ktos wiezienie kanoniczne/katolickie bo ja nie
- zdjecia krzyza zza plecow marszalka sejmu, troche szacunku i zgodnosci z konstytucja
Wg mnie, kazda gmina wyznaniona, organizacja, powinna byc utrzymywana z pieniedzy wiernych a nie calego panstwa (obywateli). Po prostu, klecha nie ma pieniedzy na podatki, czynsz i inne to trudno - zamyka parafie, grunt pod licytacji i tyle... bardzo proste.

Cytat:
Napisany przez MQs
Chodziło mi o to, że jeżeli kośćiół nie jest potrzebny wiernym i będą go chcieli sprzedać (nie po to żeby go później odkupić) to 20% jego księgowej wartości to już jest przeszacowanie (chyba że do tego obiektu walą tłumy wycieczek, a ty bedziesz kasował na biletach).
Bardzo prosze o wytlumaczenie mi tego fragmentu wytluszczonego, nie moge go zrozumiec.

Ostatnio zmieniany przez Banana Coctail : 26.10.2005 o godz. 17:35
Banana Coctail jest offline   Odpowiedz cytując ten post