|
@pawelblu
Zbyt doslownie rozumiesz pojecie liberalny-konserwatysta. To nie oznacza czlowieka ktory w danych dziedzinach ma poglady i konserwatywne i
liberalne (bo to bez sensu), tylko w niektorych (glownie gospodarczych) jest liberalem, ale w niektorych jest tradycjonalista (np. monarchia). Z tego wynika ze ma jasny, konkretny i moze radykalny poglad w kazdej dziedzinie.
I tak wyglada dziesiejszy prawicowiec. Zadnego centrowania.
Napisze Ci to groteskowo: To w takim razie takiemu nie kwa kwa ale muuuu: jak nigdy nie modyfikuje poglądów to jest niczym krowa: trawę je. Względnie ihaha jeśli nie zmienia bo nie widzi bo ma klapy na oczach.
@pawelblu
70 mld na socjal ksiezy rocznie to suma kosmiczna. Jezeli to prawda to jest duza kupa ktora trzeba sie zajac.
Tu Ciebie zaskoczę. Wcale nie jestem przeciw. Wydatki na socjal na takim poziomie powinny dotyczyć każdego. Zgoda, jest niesprawiedliwość ale powinno się równać w górę a nie w dół, nie ściągać kogoś kto coś słusznego sobie wywalczył do naszego wspólnego polskiego kociołka w piekle.
@pawelblu
ZUS wymaga dobicia. Oczywiscie trzeba zapewnic wyplaty emerytur ludziom ktorym sie one naleza. Moga do tego posluzyc pieniadze z prywatyzji, ktore swietnie pasuja w to miejsce.
To ja proponuję od razu wypłacić emerytom co im się należy, a potem najlepiej rozbuchać inflację niech ona im tą kasę zje i będzie git.
@pawelblu
Trzeba tylko kogos kto jasno sprzeciwi sie narodowcom i sprywatyzuje porzadnie przedsiebiorstwa i nie bedzie sie bal finansowac z tych pieniedzy reformy ZUS zamiast dziury budzetowej.
A jak sobie wyobrażasz reformę ZUS? Bo jeśli o mnie chodzi to uważam
że tak:
1) Składki pozostają na obecnym poziomie,
2) ZUS zajmuje się rentami a emerytury leżą w gestii Funduszy Emerytalnych,
3) Pracodawca wpłaca od razu należną część składki ZUS do ZUS i należną część składki FE do FE, pieniądze FE nie przechodzą w ogóle przez ZUS,
4) po zakończeniu pracy emeryt dostaje jak gdyby rentę starczą z ZUS a emeryturę z FE,
5) ZUS ponownie staje się agendą państwową jak za komuny i de facto pieniądze wpłacane do ZUS idą do budżetu państwa a wypłacane pochodzą z budżetu,
6) Już teraz podnieść wiek emerytalny tak dla mężczyzn jak dla kobiet do lat 66, z tym że kobietom odejmować od tego wieku po dwa lata za każde urodzone dziecko. Mężczyznom zresztą też jeżeli któremuś się to uda.
@pawelblu
Wyszlo tym samym ogromne zacietrzewienie PiSu.
A jasne. Ja tylko nie jestem w stanie pojąć czemu PSL poparł ten wybór, PSL
zachowuje się tak jak gdyby należały do niego wyłącznie prostytutki.
@pawelblu
PiS zdobyl jakies 3% w wyborach wiecej i obstawil oba najwazniejsze stanowiska parlamentarne - premiera (ktorym mial byc Kaczynski) i marszalka (ktorym mial byc Komorowski, co zostalo zadeklarowane w niecaly tydzien po wyborach parlamentarnych). Dlaczego do cholery liczyli na to ze Tusk bedzie marszalkiem. Moze przyzwyczaili sie do zmieniana zdania po wyborach (jak bylo w przypadku premiera).
To taka gra wojenna. PO liczyło na udział w rządzie i bało się że PiS ich nie weźmie. PO nie prowadziło więc żadnych rozmów z innymi ugrupowaniami żeby PiS nie posądziło PO o zdradę. Tymczasem tak PiS jak inne ugrupowania uznały to za dowód słabości PO, a ze słabym się nie gada.
@pawelblu
Polsce nie jest potrzebna potrzebna liberalna postawa PO. Polsce potrzebna jest liberalna postawa UPR. Najsilniejszego przywodce lobbuje UPR. Oni sa za przywroceniem w Polsce monarchii (choc jest to tylko elemnt ulatwiajacy reforme liberalna, a nie cel sam w sobie). Przyklad Kowalskiego. Prosze bardzo dostaje 600 zl. do reki i ma za darmo pseudo sluzbe pseudo zrdowia. Ja proponuje zeby zwrocic temu panu skladke ZUS i duza czesc placonego podatku [...]
Tak wyglada moje panstwo na zdrowy rozum.
Tylko że to ma tyle wspólnego z rzeczywistością co mrzonki Marksa o komunistycznym systemie idealnym. Jeśli to zrobiłbyś to jeden z drugim wezmie sobie kasę i kupi za to Mercedesa a resztę przepije. Potem rozwali się tym Mercedesem o drzewo prowadząc po pijaku. I co? Powiesz że skoro wydał tą kasę i nie ma, to niech zdycha na tym drzewie? Przyjedziesz go ratować, odratujesz a on potem powie że gówno zwróci bo on nie aprobował wydatków na jego ratowanie. I w myśl filozofii liberalnej będzie miał rację!