Cytat:
|
Napisany przez Ormianin
To ja proponuję od razu wypłacić emerytom co im się należy, a potem najlepiej rozbuchać inflację niech ona im tą kasę zje i będzie git.
|
A co ma piernik do wiatraka ?
Cytat:
|
Napisany przez Ormianin
A jak sobie wyobrażasz reformę ZUS? Bo jeśli o mnie chodzi to uważam
że tak:
|
ZUS zostaje sprywatyzowany (moze wczesniej rozbity na kilka spolek) i zostaje uwolniony rynek WSZYSTKICH ubezpieczen. Oprocz tego wchodza do gry nowe firmy. Ubezpieczyc mozna sie od wszystkiego co sobie tylko kto zyczy JEZELI SOBIE ZYCZY. Stare czastkowe spolki ZUS konkuruja ze soba, podobnie jak nowi gracze na rynku.
Cytat:
|
Napisany przez Ormianin
Tylko że to ma tyle wspólnego z rzeczywistością co mrzonki Marksa o komunistycznym systemie idealnym. Jeśli to zrobiłbyś to jeden z drugim wezmie sobie kasę i kupi za to Mercedesa a resztę przepije. Potem rozwali się tym Mercedesem o drzewo prowadząc po pijaku. I co? Powiesz że skoro wydał tą kasę i nie ma, to niech zdycha na tym drzewie? Przyjedziesz go ratować, odratujesz a on potem powie że gówno zwróci bo on nie aprobował wydatków na jego ratowanie. I w myśl filozofii liberalnej będzie miał rację!
|
Swieta prawda. To jest odwieczne prawo natury - nazywa sie selekcja naturalna. Jak jestes idiota, to dlaczeo inni maja za Ciebie cierpiec. Jak wspominalem jestem liberalem i nie godze sie na to zeby ludzie cierpieli, a juz szczegolnie przez innych. Plan jest ogolnie realny z jednym ALE. Trzeba naprawde wielkiej odwagi i wielkiej woli politycznej zeby ruszyc ZUS i wprowadzic zdrowy rynek do ubezpieczen. ZUS to jest moloch ktory pozre dowolna ilosc kasy i nadal bedzie mial dlugi.
Cytat:
|
Napisany przez legion
Jak pokraczna teoria wystarczy bylo posluchac w jedynce depate z panem Niesiolwski i Rokita ktorzy nie mieli zadnych argumetow na temat tego co sie stalo
|
Znowu nie rozumiesz o czym mowisz. PO nie potrzebuje argumentow bo to nie oni zerwali rozmowy poprzez zerwanie dotychczasowych ustalen. Tlumaczyc ma sie PiS, bo tlumacza sie winni.
Cytat:
|
Napisany przez legion
a pan Rokita byl bardzo smutny bo nie dostal MSWiA ktore tak bardzo dla siebie chcial i dla Platwormy powiec po co im nawazniejszy resort w ministerstwie czemu tak go chca to juz nie chodzilo o marszalka
|
Po pierwsze Platformy a nie Platwormy. Po drugie w sprawie MSWiA trwaly negocjacje, kotore przerwal wybor marszalka i tak sie sprawa skonczyla. Dlaczego PO potrzebne jest MSWiA. Ano dlatego ze min. Sprawiedliwosci (ktore naturalnie PiSowi sie nalezy) + Sluzby specjalne (ktore sa w dyspozycji premiera) + MSWiA (ktore nie wiadomo dlaczego PiS chce zachowac dla siebie), daja taka wladze, ze codziennie mozna robic akcje typu zatrzymanie Modrzejewskiego i afera Orlen i nikt nie bedzie mial nic do powiedzenia. Tlumaczenie sie ze PO dostanie silowy resort MON jest po prostu przecudnie zabawne. MON nie ma zadnej wladzy, a poza tym wojsko podlega prezydentowi, wiec dlaczego mialby byc tam minister z PO. PO slusznie ma roszczenia co do MSWiA. Poza tym wybieg Marcinkiewicza jednoznacznie mowil ze lezy cos na rzeczy (chce dac PO min. Administracji ktore sztucznie by oderwal od MSW). Za wszelka cene nie chce dac im MSW. Czego sie tak boja?? A koalicja rozbila sie o marszalka a nie o MSWiA, bo negocjacje w tej drugiej sprawie TRWALY, a ta pierwsza zostala postawiona jako fakt dokonany.
Cytat:
|
Napisany przez legion
Napewno powiesz rownowaga tak tylko dla kogo moze dla ciebie bo nie dla mnie a zreszta cytowana przez mnie wypowiec Niesiolowskiego swiadczy o tym ze PO chodzi o realna wladze a nie o spoleczenistwo i co ty bedziesz sie tu wypowiadal jak niewiesz o co chodzi idziesz w zaparte popierajac ludzi dla ktorych wazniejsze sa stolki niz dobro panstwa.
|
Wypowiedz wewnetrznie sprzeczna. To ze partia chce miec dostep do wladzy, nie znaczy ze nie chce dbac o spoleczenstwo. Wrecz przeciwnie, wlasnie do dbania o spoleczenstwo potrzebna jest wladza. MSWiA ma charakter kontrolny dzialan partnera w sluzbach specjalnych i sprawiedliwosci - nie jest to skierowane przeciwko obywatelom.
Cytat:
|
Napisany przez legion
A nastepna sprawa jest prezydet ktory ma role reprezantywna a panstwem rzadzi chyba premier i rzad chyba tego uczyli cie w szkole bo z twoich wypowiedzi wnioskuje ze chyba troche cie tam jednak nie doluczyli .
|
Zgodnie z konstytucja najwyzsza wladze w naszym kraju sprawuje prezydent. Wiec to nie ja jestem tu niedouczony. Nawet gdyby sprawowal premier, co przeciez obaj sa z PiSu, podobnie jak marszalek ktory konstytucyjnie sprawuje druga role w panstwie po prezydencie. Premier ma tez duza wladze realna, jednak zauwaz, ze to prezydent przedstawia kandydata na premiera, a nie odwrotnie. Poza tym sam jeden prezydent ma sile 46 poslow, bo wetowanie ustawy mniej wiecej tyle znaczy. Mnostwo innych wyjatkowych zdarzen jak wojny, roznego typu stany, sa inicjowane z woli prezydenta. Poza tym w polityce zagranicznej to prezydent jest tym numer jeden wedlug zagraniczych ocen. Tzn prezydent spotyka sie z prezydentem Francji, z premierem UK, z kanclerzem Niemiec, prezydentem Rosji. Premier juz nie tak czesto. Poza tym premiera moze odwolac sejm, prezydentowi moze najwyzej pogrozic uchwala.
I naprawde zalosne w tym wszystkim jest to, ze czlowiek ktory nawet nie umie pisac poprawnie czepia sie mojej edukacji. No i w polaczeniu z demos kratos daje to wynik taki jaki mamy.