LITE-ON CD-RW SOHR-5238S i tysiac problemow ;/
Tak wiec chcialam rzec...
otoz posiadam tytulowa nagrywarke LITE-ON CD-RW SOHR-5238S /jak to pieknie brzmi/, ktora zostala nabyta wraz z plyta glowna /uzywana - asrock jakis/ po awarii poprzedniej plyty, napedu i zasilacza. pozwole sobie na stos szczegolow, zeby bylo dokladniej. po podlaczeniu calego chlamu /jakies 3 m-ce temu/ zdarzaly sie pojedyncze wypadki, ze przy uzywaniu jakis plyt pojawial sie bluescreen /mam winxp z 2sp/ i automatyczny restart. lecz dnia pewnego nastapilo calkowite zwalenie sie systemu, tj. po uruchomieniu i scandisku system sie nie ladowal, tylko wlasnie bluescreen i restart. raz obylo sie bez restartu i przeczytalalam, ze cos jest nie tak z win32k.sys. aleeeee zmierzam juz do nagrywarki, o ktora tu wszakze chodzi. bowiem twardy dysk byl sprawdzony, ram tez i plyta i wszystko ok. nawet zwykle formaciki nie pomagaly i robienie nowego xp, bowiem po uzyciu np. plyty instalacyjnej do neostrady, czy po prostu jakiejkolwiek plyty - komp sie zawieszal i znowu nastepowalo bledne kolko z niemozliwoscia w ogole zaladowania systemu. /boze, toz to esej juz niemaly/ tak czy inaczej za rada pewnego informatyka sprawdzilam jeszcze raz dysk wdclearem, przepartycjonowalam fdiskiem, zrobilam pelny format i walnelam 98, a potem install xp. z drzacym sercem zainstalowalam cokolwiek /padlo na photosopa/ i neostrade. niby ok. potem chcialam zgrac jakikolwiek plik z jakiejs plyty, no i trach - ale tym razem zawiesil sie poprzez 'zatrzymanie' sie systemu, a wiec szybko zrobilam restart - i jak na razie nie ma problemow z bluescreenowymi restartami. ale plyt nie uzywam, bo nie chce, zeby go szlag trafil. dodam, ze przy instalacji niektorych programow sciagnietych z netu tez sie wiesza.
dochodzimy do konca opisu i zadania kluczowych pytan.
czy jest mozliwe, ze przez zwalenie sie nagrywarki - badz co badz nowej i nienajgorszej, ktora mi jeszcze ani jednej plyty nie zrabala ani nic - ze przez nia /czyli fakt, ze przy uzyciu plyty komp sie wiesza/ - pada mi system? a moze to wina systemu? jesli tak, to dlaczego pelen format i wyczyszczenie dobrego dysku nie pomaga?
ah, chyba pojde sie pomodlic na cmentarz we wtorek ;D
dodam, ze mam poprawne ustawienie /tj. twardy na ide1 jako master, nagrywarka na ide2 jako master/, ze mam wlaczony dma, ze sa 80zylowki, ze wszystko jest poprawnie i ze juz nie wiem, co robic;]
zobaczymy, czy jakis mezczyzna mi odpowie na te zawile i skomplikowane pytania ;D
Ostatnio zmieniany przez me! : 28.10.2005 o godz. 13:58
|