Podgląd pojedynczego posta
Stary 28.10.2005, 21:43   #92
Arepo
Guru

Data rejestracji: 01.10.2004
Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>Arepo jest wzorem do naśladowania <650 - 999 pkt>
Witam

No to i ja się podzielę swoją ulubioną pozycję na ***8222;czarne***8221; dni.

Jest to album szwedzkiego zespołu Morgana Lefay o nazwie ***8222;Past Present Future***8221;.

Jest to bardzo specyficzna kompilacja, która zawiera część utworów wybranych ze wcześniejszych płyt zespołu oraz 4 pozycje znajdujące się wyłącznie tutaj. Utwory, na tym krążku poza jednym wyjątkiem* mogę określić takimi słowami jak : smutek, nostalgia, melancholia, depresja ...

Już początkowe takty pierwszego utworu powodują, że ciarki przechodzą człowiekowi po plecach. Wierzcie mi jednak, że totalne zdołowanie dopiero nadejdzie. Z każdym utworem jest coraz gorzej, i gorzej, aż absolutna kulminacja nadchodzi na 10 utworze, który nosi tytuł ***8222;Why?***8221;. Pochodzi on z wcześniejszego albumu i tylko w nim odnajdziemy opis : [Dedicated to Jens Roos 1978-1986] - komentarz chyba zbędny. Nie wiem czemu nie został on dołączony również na tej płycie i pewnie nigdy się nie dowiem. Całość zamyka już nieco szybsza perełka, której odkrycie pozostawiam wam.

O samej muzyce mogę napisać tylko tyle, iż jest wspaniała. Mimo, ze zespół uchodzi za tzw. ***8222;metalowy***8221; to jest to album dla każdego. Głównie słyszymy tutaj czyste gitary, selektywną perkusję z dużym pogłosem, różne chorusy i wyśmienity ***8222;płaczący***8221; wokal. Są też momenty ostrzejsze i solówki, ale w tempach mocno średnich i wolnych co powoduje, że płyta jest do odbioru prawie przez każdego. Teksty stoją na bardzo wysokim poziomie i warto je poznać.

Jest to album nietuzinkowy, generujący mnóstwo skrajnych uczuć, od totalnego przygnębienia po poczucie niesamowitego ... piękna. Nie znam osoby, na której nie zrobił on wrażenia. Sprawia to, że trzeba mieć go w swojej kolekcji. Świetnie słucha się go z kimś naprawdę bliskim.

Gorąco polecam.

1. Sculptures Of Pain
2. Lost Reflection
3. Rumours Of Rain
4. Alley Of Oaks
5. Battle Of Evermore
6. Voulez Vous (omijać, czytaj opis przy gwiazdce)
7. The Mirror
8. Last Rites
9. Sorrow Calls
10. Why?
11. Symphony Of The Damned

* Ten jedyny wyjątek to bardzo fajna, ale zupełnie nie pasująca do reszty przeróbka kawałka Voulez Vous zespołu ABBA. Nie powinna się tutaj znaleźć.

Na koniec napiszę jeszcze, że płyta jest dość trudno dostępna i ciężko ją dostać w sklepach. Czasem uda się ją kupić na Allegro.

Pozdrawiam
Dołączone obrazki
Utwory przygnebiajace i dolujace-ml.gif