Podgląd pojedynczego posta
Stary 30.10.2005, 23:25   #12
Conti
Wymiatacz

Data rejestracji: 17.12.2002
Conti zaczyna zdobywać reputację <1 - 49 pkt>
Cytat:
Napisany przez slawekj
Moje uwagi dotyczące transferu w obrębie jednego dysku dotyczą przypadku używania jednego dysku i pamięci >=512MB.
Bufor odczytu w zależności od ustawień (Nero max 80 MB, DVD-Decrypter 250MB) rezerwuje sobie w pamięci wielkość zadanego bufora dla danych.
Często się zdarza, że jest za mało miejsca w pamięci i dane są przerzucane w czasie nagrywania do pliku stronicowania.
Wówczas maleje transfer i zapełnienie bufora.
Dlatego prosiłem o transfer w obrębie jednego dysku.
W sytuacji 1 HDD i poniżej 512MB - jasne - może sie tak zdażyć, że będzie jakaś przerwa w transferze. Ale od tego jest buffer underrun protection aby zapobiec błędom w nagraniu. W omawianych sytuacjach tj. szybki procesor, szybki hdd i powyżej 512MB jest to problem pomijalny. U kolegi może być jakiś problem z trefnymi płytami lub z nagrywarką ewentualnie podpięciem lub zasilaniem nagrywarki. Może kiepski kabel ATA i sygnał jest zakłócany??

Inną sprawą jest, że nagrywanie z szybkościami powyżej 8x-12x pozwala na zbyt niewielką oszczędność czasu kosztem zbyt dużej utraty jakości wypalania. Dla mnie są to prędkości nieużyteczne.

Ostatnio zmieniany przez Conti : 30.10.2005 o godz. 23:29
Conti jest offline   Odpowiedz cytując ten post