He, he, he...
To mogą być dwie sprawy:
1. Przyuważyłem, że jest to wada, która występuje bardzo rzadko, a dotyczy zachowania MPEG_VCR...
Chodzi o metodę korygowania GOP - jeżeli GOP z jakiś powodów jest zbyt długi i niesie ze sobą duży (bardzo duży) bitrate przez przypadek, a za nim występuje GOP dość krótki, to wynikiem działania korekcji MPEG_VCR jest GOP o prawie dwa razy takim bitrate jak bitrate oryginalny - czyli zazwyczaj ma zbyt duży bitrate do DVD.
Wada ta głównie manifestuje się w miejscach wyciącia reklam (łączenia dwóch fragmentów pliku, wcześniej wyciętego TMPG MPEG Editorem).
Metoda korekcji to niestety ponowne wycięcie reklam i ustawienie w MPEG Editorze quality na poziomie nie większym niż 50 (co odpowiada 5Mb/s) - wtedy na pewno GOP nie przekroczy magicznego btratu DVD - i najlepiej przyciąć o jedną klatkę dalej niż poprzednio.
2. Wada audio - jeżeli nie edytowałeś video - czasami (to bardzo często niestety dzieje się na TVNach) nagle niewiadomo dlaczego zmienia się przez chwilę kilkanaście razy pod rząd paraetryzacja ścieżki audio (joined stereo, dual mono, itp.) - jak trafi na zmianę, która nie jest akceptowana w specyfikacji DVD Video to odrazu w tym miejscu się wysypie właśnie w ten sposób.
Metody korekcji tego jeszcze dobrze nie opanowałem - szedłem drogą delaycut-a i zaszytej tam korekcji audio.
Efekty są takie sobie.
niestety najlepiej to namierzyć i wyciąć - zwykle nie będzie to przerwa dłuższa niż 1s - 2s...
Gdyby coś było niejasne to pisz - te arty wymagają już pewnego odświeżenia, ale chyba nigdy się już nie odświeżą, tak jak i nie powstaną nowe
Pozdrawiam!