Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.11.2005, 10:06   #770
legion
XII

Data rejestracji: 02.06.2004
legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>legion jak się przyłoży ma szansę zostać specem <150 - 249 pkt>
Cytat:
Napisany przez Banana Coctail
Wg mnie tak: @legion ty masz klapki na oczach. Jestes slepo zapatrzony w PiS. Bez zadnej krytki i obiektywizmu. Kolega @pawelblu prezentuje racjonalny (z jego punktu widzenia - no offence ) i jak najbardziej obiektywny punkt widzenia.
@legion jezeli nie umiesz dojsc do kompromisu - jestes okropnym oslem. Nihilizm to chyba podstawa twojego rozumowania => ktos ma odmienne niz ty zdanie jest glupcem, ma klapki na oczach, robi to dla poklasku etc (niepotrzebne skreslic). Przepraszam, ze ja 15 latek ci moraly prawie.
moze bys nie malpowal tutaj czy jestem czy nie jestem zapatrzony w PiS to nie twoja sprawa lepiej szukaj jakiegos ksiedza by go zgnoic :\ i jak pawel jest obiektywny to ja naprawde jestem swieta trojca
jedno mnie cieszy ze rzad powstal bez tych *****i z platformy chociasz dali im dwa stanowiska a reszta teraz bedzie sie bac bo koniec z gruba kreska
Cytat:
Napisany przez pawelblu

Jak wyzej. Prosze tylko KONKRETNIE o linki w ktorych jest mowa o skloceniu wewnatrz PO (najlepiej dosc powaznych serwisow informacyjnych) a nie o jakies przekrecane relacje z programow TV.
jasne a TV i powazne serwisy jak to mowisz sa obiektywne prosze wystarczy poczytac sobie artykuly w onecie i wp oraz ogladac tv24 tam dopiero sa anty Pisowskie opinie oraz wywiady czy artykuly jak ty sie opierasz na taki wiadomosciach to gratuluje
a o podziale w PO juz dawno bylo wiadomo bo jak wiesz jedni chcieli juz isc na
ugode z Pisem a druga frakcja nie chciala wiec o co chodzi jasne obiektywne serwisy o tym ci nie powiedza bo raczej skupili sie na wytykaniu bledow Pisowi a po drugie trzeba czytac pomiedzy wierszami
Cytat:
Napisany przez Mikołaj Wójcik
Jan Rokita i Bronisław Komorowski skupiali się w ostatnim czasie głównie na domaganiu się od Jarosława Kaczyńskiego przeprosin za ostatnie dni i za - według nich istniejącą - koalicję z Andrzejem Lepperem. Liderzy PiS zaprzeczają, jakoby istniało jakiekolwiek porozumienie z Samoobroną, zresztą Lepper sam podejmuje kroki, które podają to w wątpliwość. W sobotę przekazał prezydentowi list, w którym zaapelował, by Aleksander Kwaśniewski w ewentualnym trzecim kroku konstytucyjnym (nastąpi to wówczas, gdy nie zostanie uchwalone wotum zaufania dla rządu Marcinkiewicza i dla kolejnego, wyznaczonego przez Sejm, kandydata na premiera) wskazał na stanowisko premiera polityka... Platformy Obywatelskiej. Nie sposób nie odebrać listu lidera Samoobrony jako ironii skierowanej do głowy państwa. Wyznaczenie na premiera kandydata z PO w praktyce oznaczałoby bowiem, niemal na pewno, przedterminowe wybory.
Na niedzielnej konferencji prasowej w Sopocie przewodniczący Platformy Donald Tusk postawił warunki, pod jakimi PO mogłaby dogadać się z PiS. Nie było już ani słowa o programie, który to podobno miał się stać jedyną kością niezgody. Pierwszy warunek Tuska to "wzięcie pełnej odpowiedzialności za rząd przez Jarosława Kaczyńskiego". Co miałoby to oznaczać? Kaczyński miałby objąć tekę premiera, a więc de facto publicznie potwierdzić teorię Donalda Tuska i Jana Rokity, że kieruje Marcinkiewiczem z tylnego siedzenia. Wówczas lider Platformy miałby zwrócić się do Rady Krajowej PO z wnioskiem o poparcie takiego rządu. To jednak niczego by nie przesądzało - z naszych informacji wynika, że po słynnym wtorkowym spotkaniu: Kaczyński, Marcinkiewicz - Tusk, Rokita, lider PO zgodził się zostać marszałkiem Sejmu, "o ile klub wyrazi na to zgodę". Ale klub PO, czego można się było spodziewać, na taki wariant zgody nie wyraził. Drugi warunek Tuska to natychmiastowe odwołanie Leppera z funkcji wicemarszałka Sejmu. Warunek nierealny, bo tylko brak wyobraźni politycznej może podpowiadać taki scenariusz. Postawienie wniosku przez PiS o wykluczenie lidera Samoobrony z Prezydium Sejmu to pewna awantura, która już na wstępie rozwieje wszelkie nadzieje Polaków marzących o tym, by nowy Sejm stał się areną debat politycznych i sporów programowych, ale nie awantur i ciągłego dzielenia posłów na tych "lepszych" i "gorszych", bo z Samoobrony czy Ligi Polskich Rodzin.
Tusk w Sopocie dużo mówił o koniecznej "pełnej odpowiedzialności dwóch zwycięskich partii", o tym, że Polska potrzebuje silnego rządu, a nie "mniejszościowego rządu ekspertów". Dodał też, że misja Marcinkiewicza była prawdopodobnie "bez szans". Trudno więc powiedzieć, dlaczego tak przenikliwy polityk, za jakiego w kampanii prezydenckiej chciał uchodzić Tusk, nie powiedział tego w chwili, gdy PO miała szansę złożyć "votum separatum" wobec decyzji PiS o desygnowaniu Marcinkiewicza na premiera.
legion jest offline   Odpowiedz cytując ten post