hej,
mam nastepujacy problem. od mniej wiecej 2 lat mam komputer PC z plyta glowna asus (via kt400). na poczatku mialem w nim zamontowana nagrywarke asusx52 i wszystko dzialalo ok. po jakis 2/3 miesiacach przestala nagrywac poprawnie plyty. verification failed.
ostatnio sprzedalem wiec ta nagrywarke jako uszkodzona na allegro, bo dostalem od znajomego asusx48. przez jakies 2 tygodnie nagrywanie dzialalo bez zarzutu. pozniej, nagle problem pojawil sie ponownie - znowu verification failed.
pomyslalem sobie ze moze zainstaluje poprzednia wersjie VIA 4 in 1 i tak tez zrobilem. problem zniknal, jak sie jednak okazalo - tylko na chwile. generalnie obecnie kazda proba nagrania plyty konczy sie verification failed....
w komputerze mam tez drugi naped - dvd pioneera. obecnie, gdy kopiuje dane z plyty dvd na hdd system windows xp dostaje mega laga. przerywa dzwiek w winampie i praktycznie niemozliwa jest jakakolwiek inna praca. komp haczy niesamowicie....
ma ktos jakis pomysl o co tu chodzi
by the way, moze to ma jakikolwiek zwiazek > panel sterowania > menedzer urzadzen > kontrolery ide/ata/atapi
>kontroler via bus master ide
>podstawowy kanal ide (biezacy tryb transferu - urzadzenie glowne: udma5, urzadzenie podrzedne: nie dotyczy)
>pomocniczy kanal ide (urzadzenie glowne - pio (nie moge zmienic), urzadzenie podrzende - udma2)
z gory dziekuje za wszelka pomoc. naprawde jestem bardzo zly, bo nie mam jak przenosic bardzo cennych danych na sluzbowego laptopa i powaznie rozwazam kupno zewnetrznego dysku hdd...
pozdro