Podgląd pojedynczego posta
Stary 01.11.2005, 19:32   #1
burner
Nowy na forum

Data rejestracji: 09.04.2003
burner w tym momencie nie ma Reputacji dodatnich ani ujemnych <0  pkt>
Problemy na starym sprzęcie

Wypaliłem właśnie pierwszą płytę w życiu więc obeznany ja z tym być nie mogę.

Zaskoczyła mnie kiepska jakość wypalonej płyty. Tak jak widzę na forum generalnie poniżej 90 nie schodzi ( są 0 ale nie wiem czy to oznacza że gorzej już być nie może?). Moja wynosi 35. Płyta to bulkpaqx8 dvd-r dołączona do cdaction. Mam bardzo stary sprzęt więc wypaliłem ją na 2,4 x co trwało ponad 40 minut. Tak jak widać te błędy zaczęły rosnąć w drugiej połowie płyty- nie wiem może to było spowodowane tysiącami małych plików które właśnie zaczęły sie wtedy wypalać?

Wyłączyłem buforowanie bo nie mam na to miejsca na hdd opcje nagrywania raczej chyba standardowe i jedna sesja. Na scandisku pojawiło się też kilka badów-nie wiem skąd bo rys żadnych na płycie nie ma. Czy to więc oznacza że w miescu w którym one są później nie będzie można tego odczytać? Benchmark właśnie zatrzymał się w tym miejscu i dalej nie chciał pracować.

Poza tym co dziwne testy jak widać zawsze były dużo wolniejsze mimo wybrania większej prędkości-nie wiem czemu. DMA mam wyłączone od zawsze- no bo stary sprzęt aczkolwiek jest opcja jego włączenia tylko jakieś komunikaty się pojawiają że może być to niewskazane w obecnej konfiguracji czy jakoś tak. Mój sprzęt to celeron 500, ram 256,2 hdd 5400 na jednej taśmie i cdrom(master) + dvdrw(slave) na drugiej(udma33 chyba), system to win98 i benq1640. Nagrywałem dane niestety jeszcze przed defragmentacją dysku ale nie okazał się on ostatecznie taki "niepoukładany"-czyli podejrzewam że to nie miało aż takiego dużego wpływu na jakość.
To ważne dla mnie dane więc i tak zrobię kolejną kopie na tdk. Czy można na takim sprzęcie użyć predkości 4x lub 8x? Bo bufor na nero skakał w trakcie nagrywania na 2,4 od chyba 0 do 100- wiem że niepowinno raczej spadać poniżej 90%.

Reasumując skąd tak kiepska jakość?(jak widzę nawet na najgorszych płytach macie nawet bardzo dobrą jakość) Czy ma ona zasadnicze przełożenie na trwałość takiej płyty? Czy mogło na to wpłynąć wyłączenie buforowania i DMA? Czy te bady skomplikują mi poźniejsze jej użytkowanie? Czemu ten bufor tak skakał? Jak na takim starym sprzęcie można osiągnąć przyzwoitą predkość wypalania? Czemu prędkość testów była zaniżona? Czy na lepszej płycie dvd+r i np prędkości 4x byłoby lepiej ? (dotyczy to też lepszego buforowania).
Oczywiście nic poza nagrywaniem w tym czasie nie robiłem.

Proszę o pomoc i zinterpretowanie tych wyników i wyrozumiałość dla początkującego
Dołączone obrazki (kliknij, aby powiększyć)
-benchmark.jpg   -quality.jpg   -scandisk.jpg  
burner jest offline  

#ads
CDRinfo.pl
Reklamowiec

Data rejestracji: 29.12.2008

CDRinfo.pl is online